Synergi ser lyspunkter i skatteplan trods håb om "mere ambitiøst" udspil

Interesseorganisationen erklærer sig skuffet over ambitionsniveauet i regeringens grønne skatteudspil, men ser positive tegn i den udvidede erhvervspulje og i, at provenuet fra reformen vil blive ført tilbage til erhvervslivet.
Foto: PR / Synergi
Foto: PR / Synergi
AF FREDERIK TIMM BENTSEN OG SIMON VALEUR

Øgede energiafgifter for erhvervslivet, 4,5 mia. kr. til nye investeringer og en CO2-reduktion på 0,5 mio. ton i 2025 var nogle af overskrifterne i regeringens længe ventede udspil til en grøn skattereform, der blev fremlagt mandag.

Det er en pakke, der ikke umiddelbart får interresseorganisationen Synergi, der blandt andet repræsenterer Grundfos, Velux, Rockwool og Danfoss, til at hoppe og danse.

"Vi havde håbet på et mere ambitiøst udspil," skriver direktør i Synergi, Katrine Bjerre Eriksen, i en mail til CleantechWatch.

Trods ønsket om, at regeringen havde lagt fra kajen med større ambitioner, er der dog også lyspunkter at spore i udspillet, mener hun.

"Der er trods alt flere fine elementer i forslaget. Det er positivt, at regeringen vil reducere energiforbruget hos virksomhederne og dermed gøre dem mere konkurrencedygtige," skriver hun og nævner specifikt udvidelsen af den såkaldte Erhvervspulje, der yder tilskud til virksomheders energiinvesteringer.

Regeringen foreslår i udspillet at udvide puljen med ca. 315 mio. kr. over årene 2021 til 2025.

Synergi har ifølge direktøren "længe ment," at puljen er alt for lille i forhold til dens formål om at sætte gang i den grønne omstilling af virksomhedernes energiforbrug.

"Nu kommer der en relativt lille ekstra bevilling, men signalet er vigtigt, og vi håber, de øvrige partier vil lægge tryk på regeringen for at få hævet beløbet," skriver Katrine Bjerre Eriksen til CleantechWatch.

Hun kalder det samtidig "meget fornuftigt", at regeringen i udspillet lægger op til at tilbageføre hele provenuet fra reformen til erhvervslivet og særligt de mest berørte virksomheder.

"Samlet set er det et udmærket udspil, men vi håber, at ambitionsniveauet bliver løftet i den endelige aftale," lyder det fra Katrine Bjerre Eriksen.

Regeringen vil fordoble energiafgift for erhvervslivet

Erhvervsliv: Grøn skattereform rammer visse sektorer alt for hårdt 

Skatteminister: Tiden er ikke moden til CO2-afgift lige nu

Støttepartier savner CO2-afgift i udspil til skattereform

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Der bliver smidt for lidt glas i glascontainerne, mener man i Vesthimmerlands Forsyning. | Photo: Peter Hove Olesen

Forsyning vil afskaffe glascontainere

For abonnenter