CleantechWatch

Polen tør op over for 2050-mål

I Polen erklærer man sig nu villig til at arbejde for, at EU skal være klimaneutralt i 2050. Det er nye toner, men der udestår stadig slagsmål om, hvordan målet skal nås.

Foto: David Gray/Reuters/Ritzau Scanpix

BRUXELLES

I december 2019 var Polen det eneste EU-land, der nægtede at skrive under på EU’s overordnede klimaambition om CO2-neutralitet i 2050.

Ambitionen blev vedtaget af de andre medlemslande.

Men nu kommer der andre toner fra det store østeuropæiske land, skriver nyhedsbureauet Agence Presse.

Mediet citerer en statssekretær ved klimaministeriet, Adam Guibourgé-Czetwertyński, for at sige, at Polen føler sig fuldt forpligtet til at gå sammen med de andre medlemslande om at opnå målet om klimaneutralitet i 2050.

Det skete ved en konference arrangeret af mediet Euractiv.

Nye polsk energipolitik

Ordstyreren ved konferencen spurgte statssekretæren, om der var tale om en officiel holdning fra polsk side, og fik det svar, at man i Warszawa går 100 procent ind i kampen om at transformere det polske kultunge energisystem til et grønnere af slagsen, og "den transformation skal bidrage til at EU som helhed skal være klimaneutral i 2050."

Polens energiministerium har i denne uge givet sit bud på en ny energipolitik, hvor målet er at gå mere over til atomkraft og vedvarende energi i form af offshore vindkraft og solcelleanlæg.

Politikken har dog endnu til gode at blive godkendt af den polske regering.

Spørgsmål om helhed er stadig tvivlsomt

Hvorvidt det er EU som helhed, der skal være klimaneutral i 2050 eller det skal være hvert enkelt land, der skal leve op til ambitionen, står dog ikke helt klart endnu.

EU-kommissionens udspil til en klimalov kom i marts, og her var der lagt op til, at det skulle være EU som helhed.

Men det er for eksempel Danmark ikke enig i.

"Det langsigtede mål om klimaneutralitet i 2050 bliver nødt til at være mere ambitiøst på den måde forstået, at det kan ikke være for EU som helhed. Det bliver nødt til at være for alle lande individuelt også," sagde klimaminister Dan Jørgensen (S) således til WatchMedier i Bruxelles dagen efter Kommissionens udspil.

Det slagsmål er ikke ovre endnu, eftersom klimaloven ikke er endeligt faldet på plads endnu. Den forhandles stadig mellem EU-Parlamentet og EU-Rådet, som består af EU's medlemslande.

(Denne artikel er leveret af vores søstermedie PolicyWatch)

EU-Parlamentsudvalg kræver 60 procent CO2-reduktion i 2030

Energiforbrug og CO2-udslip dykker trods væksteventyr i dansk life science

Optakt til landbrugets klimaforhandlinger: Mængden af jordudtagning bliver kamppladsen

Mere fra CleantechWatch

Her er ugens bedste historier på CleantechWatch

Frasalg af aktier som følge af en høj arveafgift, et forslag til en ny emballagelov fra EU og flere vandfolk til rådgivningsbranchen er blandt andet nogle af de ting, der har været på tapetet i ugens løb.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

CleantechWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs