Partier kræver udenlandske ansatte i karantæne

Flere partier opfordrer nu regeringen til hurtigst muligt at starte forhandlinger om tvungen karantæne til udenlandske ansatte, der rejser ind i Danmark.
Foto: Philip Davali//
Foto: Philip Davali//
AF A4 ARBEJDSLIV FORMIDLET AF RITZAU

Udenlandske ansatte, der har job i Danmark, kan i dag træde direkte ind på danske arbejdspladser uden at skulle gå i corona-karantæne, når de har krydset grænsen for at besøge familie eller holde ferie.

Men det skal være slut, mener både SF, Enhedslisten og Dansk Folkeparti.

Enhedslisten og SF kræver nu, at regeringen hurtigst muligt indkalder til forhandlinger om ny en lov, der kan tvinge alle udenlandske ansatte til at gå i 14 dages karantæne, før de tager på arbejde i Danmark. 

Det skriver A4 Arbejdsliv.

"Hvis vi skal bryde smittekæderne i Danmark, så nytter det ikke noget, at vi har flere hundrede mennesker, der farer over grænsen, og dagen efter står tæt sammen med danske ansatte på byggepladser, landbrug eller andre arbejdspladser," siger SF's beskæftigelsesordfører Karsten Hønge til A4 Arbejdsliv. 

Ifølge Udenrigsministeriets retningslinjer, kan udlændinge komme ind i Danmark, hvis de har et såkaldt "anerkendelsesværdigt formål" som for eksempel ansættelse på en dansk virksomhed. 

Det samme gælder, hvis en dansk chauffør eksempelvis vender hjem fra en tur til Italien, mens borgere, der kommer hjem fra private rejser, opfordres til at gå 14 dage i karantæne, før de starter på arbejde.

"Det går simpelthen ikke. Det hænger ikke sammen, at vi isolererer os selv, og så nærmest importerer smitten udefra. Vi spiller hasard med de ansattes helbred," mener Karsten Hønge. 

Både Dansk Folkeparti og Enhedslisten bakker op om en stramning af reglerne, så udenlandske ansatte skal i tvungen karantæne, når de krydser grænsen for at arbejde i Danmark. 

En karantæne kan dog ikke stå alene, mener Enhedslistens beskæftigelsesordfører, Christian Juhl (EL).

"Arbejdstilsynet bliver nødt til at være langt mere offensive, når det kommer til at kontrollere, om sikkerheden mod corona-smitte er i orden på byggepladser og andre steder, hvor danske og udenlandske ansatte arbejder tæt sammen," siger Christian Juhl.  

Han har tirsdag aften sendt et brev til beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S), hvor han i tråd med SF opfordrer ministeren til hurtigst muligt at starte forhandlinger på området.

Forhandlingerne om karantæne til udenlandske arbejdere har angiveligt været strandet imellem Sundhedsministeriet, Udlændinge- og Integrationsministeriet og Beskæftigelsesministeriet. 

Både SF og Enhedslistens ordførere oplyser dog til A4 Arbejdsliv, at beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) endegyldigt har fået grønt lys til at starte forhandlinger. 

"Så spørgmålet er, hvad venter vi på? Jeg kan kun tilskynde ministeren til hurtigst muligt at starte forhandlinger på det her område, og det kan jo sagtens være henover påsken. De fleste af os er jo kun et Skype-opkald væk," siger Karsten Hønge.

(Denne artikel er videreformidlet af Ritzaus Bureau på vegne af 4A NU)

Coronakrisen forventes at ramme Danmarks største eksportmarked hårdt

Vestforbrændings nye direktør trådte til i marts. Så kom coronakrisen til Danmark 

Hofor tvinges til at sænke farten på projekter 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også