CleantechWatch

Vismænd spår stort økonomisk tilbageslag grundet corona

Det danske bruttonationalprodukt kan falde mellem 3,5 og 5,5 procent i år, vurderer De Økonomiske Råd.

Foto: Casper Holmenlund Christensen/ERH

Coronakrisen kommer til at give et stort tilbageslag i den danske økonomi i år.

Ifølge De Økonomiske Råd kan det danske bruttonationalprodukt (bnp) falde med alt fra 3,5 procent til 5,5 procent i indeværende år.

Størrelsen af faldet kommer ifølge De Økonomiske Råd til at afhænge af, hvor længe den midlertidige nedlukning af landet og de midlertidige hjælpepakker fortsætter.

I et optimistisk scenarie, hvor økonomien relativt hurtigt vender tilbage til det normale niveau, forudses der et fald i bnp på 3,5 procent.

Mere dystert ser det ud i et pessimistisk scenarie med en anden smittebølge med deraf tilknyttet nedlukning og nye hjælpepakker. I den situation forudses der et bnp-fald på 5,5 procent.

"Begge scenarier indebærer store offentlige underskud og en stigning i den offentlige gældskvote."

"De offentlige finanser er imidlertid i udgangspunktet sunde, og forværringen af den offentlige finanser er midlertidig i sin karakter."

"Derfor indebærer svækkelsen af de offentlige finanser i sig selv ikke nogen nævneværdig svækkelse af den finanspolitiske holdbarhed," skriver De Økonomiske Råd i en pressemeddelelse.

Rådene tilføjer, at det er sandsynligt, at coronakrisen også vil sætte sig spor ind i 2021, og at svækkelsen af de offentlige finanser ikke kun bliver kortvarig - særligt i det tilfælde, hvor der kommer en anden smittebølge.

De Økonomiske Råd består af Det Økonomiske Råd og Det Miljøøkonomiske Råd. Rådenes fælles formandskab leverer uafhængig rådgivning til landets økonomiske og miljøøkonomiske beslutningstagere.

Mette Frederiksen sætter økonomien øverst efter corona-krise

Nationalbanken spår stor økonomisk nedgang grundet corona

IMF-chef: Recession er nu værre end under finanskrisen 

Dansk Industri fremlægger milliardplan og kridter en klimavej op 

Mere fra CleantechWatch

Klumme: Slut med kejserens nye klimaklæder

På COP26 i Glasgow har virksomheder og verdensledere forsøgt at finde løsninger på den globale klimakrise. Alle er enige om, at ambitionerne skal øges. Alligevel ser vi stadig virksomheder på stribe annoncere CO2-neutrale målsætninger, som klinger hult, skriver Thomas Schrøder, der er direktør i Schneider Electric, i denne klumme.

Verdo bliver et andelsselskab

Ændringen vil ikke betyde noget for den daglige drift, men det vil give forbrugerne øget indflydelse på Verdo og øge demokratiseringen, siger selskabet.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs