CleantechWatch

Dansk Byggeris cheføkonom om nye ledighedstal: "Tragisk at se"

Trods stribevis af politiske hjælpepakker, der skal holde hånden under arbejdsmarkedet, viser nye tal, at der torsdag kom 2,4 flere ledige i minuttet.

Foto: Peter Hove Olesen/Ritzau Scanpix

De politiske restriktioner, der skal begrænse spredningen af coronavirussen, har lammet flere brancher i dansk erhvervsliv og kastet tusindvis af danskere ud i ledighed.  

Beskæftigelse ministeriet derfor også begyndt at føre dag-til-dag-statistik over antallet af nye ledige på arbejdsmarkedet, og de seneste tal viser, at der torsdag kom yderligere 3.495 nye ledige, således at der i ugens første fire dage er kommet 18.200 flere ledige på det danske arbejdsmarked.

"Det er hævet over enhver diskussion, at især weekendens trepartsaftale om mulighed for hjemsendelse med lønkompensation som alternativ til en decideret fyring, har holdt ledighedsudviklingen nede. Men den har ikke kunnet forhindre, at der også torsdag blev ca. 3.500 flere ledige, svarende til 2,4 flere ledige i minuttet, døgnet rundt," siger Bo Sandberg, Dansk Byggeris cheføkonom, i en skriftlig kommentar til de nye tal.

Regeringen har lanceret en række initiativer, der skal holde hånden under arbejdsmarkedet. Senest blev Folketingets partier torsdag enige om en historisk hjælpepakke til erhvervslivet til 100 mia. kr., der blandt andet sikrer kompensation til selvstændigt erhvervsdrivende, der oplever meget store fald i omsætningen, og kompensation for en del af virksomhedernes faste udgifter, hvis de er meget hårdt ramt af coronakrisen.

Nåede rekordniveau

Beskæftigelsen nåede en ny rekord med 2,8 millioner lønmodtagere, før corona-pandemien ramte økonomien, påpeger Bo Sandberg.

"Det gør os heldigvis bedre rustet til de kommende måneders og kvartalers krise, men det er tragisk at se, hvordan den rekordhøje beskæftigelse nu er begyndt at løbe ud som sand mellem fingrene," lyder det fra cheføkonomen.

Også i normale tider, kommer der hver dag nye ledige, mens andre kommer i job, minder Bo Sandberg om. Det er blandt andet såkaldt søgeledighed - den naturlige arbejdsløshed som opstår i forbindelse med jobskift eller jobsøgning - eller mere klinisk udtrykt som friktion på arbejdsmarkedet.

"Så strengt taget er det, man skal hæfte sig ved forskellen mellem en normal marts-torsdag og torsdagen i denne uge 12, 2020, der vil gå over i historien som en de mest blodrøde uger nogensinde i dansk økonomi. Og den forskel var så i går følge Beskæftigelsesministeriet på 2.600 ledige," konstaterer Bo Sandberg.

De alvorlige tilstande på arbejdsmarkedet betyder, at økonomer vender tilbage til arbejdsløsheden som det vigtigste økonomiske nøgletal, siger Bo Sandberg.

"I "gamle dage" i 70´erne, 80´erne og 90´erne var ledigheden det vigtigste økonomiske nøgletal. Det har dog ikke været tilfældet i 00´erne og 10´erne. Men på en trist baggrund er arbejdsløsheden nu lige pludselig igen det vigtigste økonomiske nøgletal – særligt med den nye dag-til-dag monitorering fra Beskæftigelsesministeriet," lyder det fra Bo Sandberg.

Over halvdelen af alle virksomheder frygter fyringer: "Vi befinder os i en historisk krise"

Erhvervsliv jubler over Økonomistyrelsens beslutning: Corona er ikke force majeure 

Mere fra CleantechWatch

Jysk forsyning skifter ud på toppost

Adm. direktør Ole Texel Jakobsen stopper til august i Samn Forsyning for at hellige sig til andre ting. Den nye mand i spidsen kommer med erfaring fra Tour de France-planlægning og mediebranchen.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

CleantechWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs