CleantechWatch

Klimaformand efter kritik af CO2-afgift: Forventelig men nødvendig

Erhvervslivets massive kritik af Klimarådets forslag om en tårnhøj dansk CO2-afgift kommer ikke bag på rådets formand Peter Møllgaard. "Det er helt nødvendigt for at nå i mål," siger han.

Foto: Jens Dresling

Kritikken fra erhvervslivets store organisationer er haglet ned over Klimarådets forslag om at indføre verdens højeste CO2-afgift på 1.500 kr. per ton. Men den er er ikke bare forventelig. Den er helt nødvendig, hvis Danmark skal gøre sig den mindste forhåbning om at nå målet om at reducere CO2-udledning med 70 procent i 2030, fastslår Klimarådets formand, professor Peter Møllgaard, over for Berlingske.

"Reaktionerne var forventet. Store dele af industrien og landbruget har i mange år stort set været fritaget mange af de afgifter, der har været pålagt resten af økonomien. Klimarådets forslag om en generel drivhusgasafgift er et brud med den tradition. Til gengæld tager vores forslag udgangspunkt i, at forureneren skal betale, og hvis vi skal nå målet om 70 procent i 2030, så er det helt nødvendigt," siger Peter Møllgaard.

Også klimaminister Dan Jørgensen (S) har udtrykt betænkelighed ved så en høj en dansk CO2-afgift, og i erhvervslivet har senest Aalborg Portland advaret om, at det kan blive nødvendigt at flytte produktionen ud af landet.

"Det er nødvendigt at få parkeret noget af det kulstof"

Aalborg Portland truer med at flytte, hvis Klimarådets CO2-afgift bliver en realitet

Nordsøen kan rumme kolossale mængder CO2 – men loven står i vejen 

Mere fra CleantechWatch

Klumme: Slut med kejserens nye klimaklæder

På COP26 i Glasgow har virksomheder og verdensledere forsøgt at finde løsninger på den globale klimakrise. Alle er enige om, at ambitionerne skal øges. Alligevel ser vi stadig virksomheder på stribe annoncere CO2-neutrale målsætninger, som klinger hult, skriver Thomas Schrøder, der er direktør i Schneider Electric, i denne klumme.

Verdo bliver et andelsselskab

Ændringen vil ikke betyde noget for den daglige drift, men det vil give forbrugerne øget indflydelse på Verdo og øge demokratiseringen, siger selskabet.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs