CleantechWatch

"Det er nødvendigt at få parkeret noget af det kulstof"

Danmark kan ikke reducere udledningen af CO2 med 70 pct., uden at drivhusgassen opfanges og lagres, mener eksperter.

Foto: colourbox.com

Det er ikke nok med færre bøffer på middagsbordet og færre flyrejser til Mallorca, hvis den globale opvarmning skal standses.

Både Klimarådet og en række eksperter peger på fangst og lagring af COsom afgørende for at nå målet om at reducere udledningen af CO2 med 70 pct. i 2030, som et stort flertal i Folketinget har besluttet.

Da Klimarådet mandag præsenterede sin rapport med kendte og ukendte muligheder for at opnå målet, udpegede det lagringen af CO2, såkaldt CCS (Carbon Capture and Storage), som ét af de enkeltområder, hvor der kan skabes den største reduktion i udledningen.

Rådet mener, at der med "høj sandsynlighed" kan opfanges 4,5 mio. tons CO2 fra røgen fra afbrænding af biogas, biomasse, affald og f.eks. produktion af cement. 4,5 mio. tons svarer til ca. 16 pct. af den reduktion i vores udledning, der skal til for at få udledningen bragt ned med 70 pct. i forhold til udledningen i 1990.

"Derfor anbefaler Klimarådet, at Danmark begynder at forberede sig på en fremtid, hvor CCS spiller en betydelig rolle i klimaindsatsen," står der i rapporten.

Nordsøen kan rumme kolossale mængder CO2 – men loven står i vejen 

Ros fra klimaekspert

Én af landets førende klimaforskere, professor Jørgen E. Olesen fra Aarhus Universitet, er godt tilfreds med den udmelding:

"Det er godt, at Klimarådet endelig begynder at tale om CCS. Det er en illusion at tro, at vi kan reducere vores udledning med 70 pct. uden at bruge denne metode. For det er nødvendigt at få parkeret noget af det kulstof, vi i dag udleder," siger han.

Han anerkender, at der er et dilemma ved metoden, fordi den forudsætter, at der afbrændes store mængder CO2-holdigt materiale, før man kan opfange CO2. Dermed kan metoden være med til at fastholde en klimabelastende produktionsmetode.

Ifølge lektor Philip Loldrup Fosbøl, Institut for Kemiteknik på DTU, der forsker i CO2-lagring, er den grundlæggende teknologi til at indfange og lagre CO2 til stede. Han mener, at politikerne bør gå i gang med at skabe de økonomiske og lovgivningsmæssige rammer, der skal til for at få processen i gang.

"Den skitserede mængde i rapporten på 4,5 mio. tons er realistisk. Men sådanne anlæg bygges ikke hen over natten. Man kan ikke vente til dagen før 2030. Man er nødt til at gå i gang i løbet af det næste halve eller hele år, hvis man skal nå det," siger Philip Loldrup Fosbøl.

Også reservoiringeniør Carsten Møller Nielsen, De Nationale Geologiske Undersøgelser For Danmark og Grønland, GEUS, vurderer, at ambitionen er realistisk.

Han oplyser, at lagring af CO2 allerede sker i »fuld skala« i Canada, USA og siden 2019 i Australien. I Australien lagres der årligt mellem 3,5 og 4 mio. tons CO2 i undergrunden. I Norge er der siden 1996 lagret CO2 i undergrunden i gasfeltet Sleipner.

Carsten Møller Nielsen oplyser, at der er flere steder i undergrunden i Danmark både til lands og til vands, hvor CO2 kan lagres.

"Inden for fem til syv år vil vi i hvert fald kunne have et lagringssted op at køre, som godt vil kunne modtage de her 4,5 mio. tons årligt. Vi kan også finde steder, der kan tage 5-10 mio. tons," siger Carsten Møller Nielsen.

"Det er sikkert"

Tidligere har der været lokale protester i områder, hvor man har undersøgt muligheder for lagring af CO2.

Carsten Møller Nielsen ønsker ikke at fortælle, hvor lagring kan ske, men oplyser, at geologien på de udvalgte lokaliteter svarer til geologien på de steder, hvor olie- og gasfelterne ligger. Derfor vil de kunne holde på CO2'en på samme måde, som områdernes olie og gas er blevet tilbageholdt i millioner af år.

"Det er vores vurdering, at det er sikkert," siger han.

Også Carsten Møller Nielsen anser det for nødvendigt at tage CO2-lagring i brug, hvis man skal nå målet om at reducere CO2-udledningen med 70 pct.:

"Det her er en teknik, der jo er velkendt, fordi den står på skulderen af den lange olie- og gaserfaring, som vi har. Så vi ved, hvad der skal til."

Nordsøen kan rumme kolossale mængder CO2 – men loven står i vejen

Kontroversielt klimagreb får central rolle i klimarapport

Affald og indlandsis kan gøre Grønland til et grønt land 

Mere fra CleantechWatch

Her er ugens bedste historier på CleantechWatch

Frasalg af aktier som følge af en høj arveafgift, et forslag til en ny emballagelov fra EU og flere vandfolk til rådgivningsbranchen er blandt andet nogle af de ting, der har været på tapetet i ugens løb.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

CleantechWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs