Grøn omstilling vurderes at koste op mod 30 milliarder

Den grønne omstilling bliver beregnet af tænketanken Cepos og organisation Dansk Energi til at koste 26-30 milliarder i 2030, skriver Politiken.
Foto: colourbox.com
Foto: colourbox.com

26-30 milliarder kroner.

Det bliver prisen på regeringens målsætning om at reducere Danmarks CO2-udledning med 70 pct. i 2030. Det vurderer tænketanken Cepos og organisationen Dansk Energi, der har foretaget en beregning af omkostningerne.

Det skriver Politiken.

Beregningerne er dog behæftet med en "betydelig usikkerhed", da der kan ske meget over de næste år inden for blandt andet teknologisk udvikling, skriver mediet. Lars Aagaard, der er administrerende direktør i Dansk Energi, mener, det vil være en samfundsøkonomisk omkostning, der er til at håndtere. Han er derimod mere bekymret for at den grønne omstilling vil give et indtægtstab til statskassen.

"I dag beskatter vi sorte biler hårdere end de grønne. Og når vi skal have flere grønne biler, vil vi komme til at mangle penge. Vi skal også nedsætte afgiften på elektricitet. Og der vil være pres for at give tilskud til landbruget og andre. Så jeg tror, at det samlet set vil give et indtægtstab for statskassen på et tocifret milliardbeløb. Det er nok det, regeringen sidder og regner på," siger Lars Aagaard til Politiken.

Vurderingen fra Dansk Energi og Cepos kommer efter, at Berlingske fredag beskrev, hvordan regeringen har valgt at mørklægge flere dokumenter, som giver indblik i de beregninger, der ligger bag 2030-målet i klimaloven, og om rådgivningen i forhold til realismen i planen.

Det har mødt kritik fra blandt andre Liberal Alliance og Venstre. Klimaministeren har i et svar til Berlingske udtalt, at beregningerne vil blive lagt frem næste år, hvor man skal beslutte, hvordan regeringen vil nå sit klimamål.

Klimaminister: Vi kender ikke prisen for den grønne omstilling

Venstre: Regeringen skal lægge klimaberegninger på bordet

Regeringen mørklægger dokumenter om økonomi bag klimalov 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også