CleantechWatch

Folketinget enig om nye regler for kystsikring

Folketinget er blevet enig om nye regler, der skal gøre det lettere for kommuner at kystsikre på trods af klager. Det sker efter en sag, hvor få klager har bremset kystsikring ved Jyllinge Nordmark på Sjælland.

Foto: Mikkel Berg Pedersen/FAST FREELANCE EB

Et bredt flertal i Folketinget har vedtaget en aftale, der skal gøre det "nemmere at sikre folks hjem og samfundets værdier hurtigere".

Det skriver kommunikationschef i miljø- og fødevareministeriet Mette Horn på Twitter. Aftalen er efterfølgende bekræftet i en pressemeddelelse.

Det sker efter en sag, hvor få klager har bremset kystsikring ved Jyllinge Nordmark på Sjælland. 

I sagen har enkelte klager fået bremset et større projekt, der skal sikre Jyllinge Nordmark med oversvømmelser. Området, der ligger ved Roskilde Fjord, er flere gange blevet oversvømmet i forbindelse med storme.

Derfor iværksætte kommunen et større projekt, der skulle sikre området mod oversvømmelse.

Enkelte lokale har dog klaget over, at det planlagte dige skal være på 240 centimer, og ikke som de ønsker 220 centimeter.

Deres klager har haft opsættende virkning på arbejdet, der derfor ikke er færdiggjort.

Den nye aftale skal gøre det lettere for kommuner at gennemføre den type projekter på trods af klager.

"Vi vil ændre loven, så det bliver muligt at gøre en undtagelse i særlige situationer, sådan at kystbeskyttelsesprojekter, der skal beskytte mange grundejere på en gang, ikke bliver væsentlig forsinket som følge af klager," skriver miljøminister Lea Wermelin (S) i en pressemeddelelse.

Borgeres klageret kan ifølge aftalen kun fjernes, hvis der er "sandsynlighed for gentagne oversvømmelser og/eller erosion inden for en kort årrække".

"Det er naturligvis utroligt vigtigt, at borgerne kan klage, blive inddraget og have indflydelse på byggeprojekter. Dette her gælder kun, i virkelig alvorlige situationer. Vi står med klimaforandringer, der gør, at vi kan blive nødt til at sige i enkelte situationer, at flertallets tryghed opvejer enkeltes mulighed for at klage over noget, som vi bliver nødt til at få gjort," siger miljøordfører for Socialdemokratiet Mette Gjerskov og fortsætter:

"Jeg tror det er den mest indsnævrede lov, jeg nogensinde har set. Det er pakket fuldstændigt ind, at det kun er under helt særlige omstændigheder, at klageretten kan fjernes."

Det er planen, at aftalen skal blive til et lovforslag, der bliver sendt i høring inden jul og kan vedtages hurtigst muligt.

Store mængder vand vil holde ingeniører beskæftiget de næste 100 år

Hollandsk selskab vinder kontrakter på kystsikring for 85 millioner euro 

Mere fra CleantechWatch

Alfa Laval vokser en anelse i Danmark

Den svenske industrikæmpes danske aktiviteter, der blandt andet gør sig inden for løsninger til spildevandssektoren, nærmer sig en omsætning på seks mia. kr.

Færre unge går ingeniørvejen

Både på civilingeniør- og på diplomingeniøruddannelserne har ifølge nye ansøgningstal for de videregående uddannelser oplevet et fald i ansøgere. Det overrasker ingeniørernes formand.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

CleantechWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs