Landbrugets udledning af drivhusgas er "markant højere" end hidtil antaget

I årevis har udslippet af drivhusgasser fra landbruget været undervurderet på grund af en fejl i udredninger fra Aarhus Universitet. Flere partier er bekymrede.
Foto: Annelene Petersen/Midtjyske Medier
Foto: Annelene Petersen/Midtjyske Medier
Af Politiken formidlet via Ritzau

Der venter en endnu større opgave end hidtil antaget med at nedbringe udslippet af drivhusgasser fra landbruget, fordi mængden af den jord, der har stor betydning for udledningen af drivhusgasser, har været undervurderet. Det skriver politiken.dk.

Hidtil har det været antagelsen, at der var 108.000 såkaldt lavbundsjord i Danmark. Den slags jorder ligger typisk langs vandløb og drænes ofte for vand. I den forbindelse nedbrydes tørv i jorden til drivhusgas, der frigives, når jorden dyrkes.

Men i virkeligheden er det rigtige tal 171.000 hektar lavbundsjord.

Det bekræfter professor Jørgen E. Olesen over for Politiken. Han er konstitueret leder på Institut for Agroøkologi på Aarhus Universitet, der har begået fejlen. Og den har konsekvenser.

"Det gode er, at fejlen er blevet opdaget. Det dårlige er, at landbrugets udledning af drivhusgasser med al sandsynlighed er markant højere end hidtil antaget," siger han til Politiken.

Ifølge Jørgen E. Olesen skyldes det, at medarbejdere ved universitet for flere år tilbage har misfortolket tallene i en tabel fra kortlægningen af lavbundsjorderne, der har været afgørende for udregningerne.

Det er Landbrugsstyrelsen under Miljø- og Fødevareministeriet, der har opdaget fejlen, som Jørgen E. Olesen over for Politiken kalder "træls".

Ny rapport kortlægger de mest gangbare klimainvesteringer for Danmark

Store mængder vand vil holde ingeniører beskæftiget de næste 100 år 

OECD sabler dansk miljøindsats ned i ny rapport 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også