CleantechWatch

Afklaring om grøn fjernvarme giver grøn optimisme hos brancheorganisation

Efter adskillige år uden konkrete regler for, hvordan fjernvarme skal udnyttes, har Folketinget nu taget en beslutning. Det er gode, grønne nyheder, lyder det fra Dansk Fjernvarme.

Foto: Finn Olesen, AffaldVarme Aarhus

Det skulle blive til ni år med uklarhed om udnyttelse af overskudsvarme, før Folketinget endelig fik sat rammerne for en aftale. Men nu er den kommet.

Det skriver Dansk Fjernvarme i en pressemeddelelse.

"Det er tæt på at være en historisk dag i dag, at Folketinget endelig har stemt en aftale igennem, der giver energisektoren afklaring på, hvilke regler, der gælder for udnyttelse af overskudsvarme. Det er en rigtig god dag med en aftale, der bringer os tættere på et klimaneutralt Danmark," siger Jesper Koch, der er analysechef i fjernvarmens tænketank, Grøn Energi, i en pressemeddelelse.

Tidligere har Grøn Energi beregnet, hvordan overskudsvarme har potentiale til på den korte bane at udgøre ca. ti pct. af fjernvarmeforbruget. Den nyligt offentliggjorte Varmeplan Danmark 2021 ved Aalborg Universitet siger, at overskudsvarmen i 2045 vil kunne udgøre helt op til 30 pct. af fjernvarmeforbruget. Dermed vil det kunne bidrage til at fortrænge den sidste fossile energi samt reducere prisen på fjernvarme.

"Med overskudsvarme følger mange steder store varmepumper, og dermed er det en oplagt og klog måde at integrere grøn strøm på i varmesystemet. At vi nu får mulighed for at gøre drømme til virkelighed, skal klima- og energiminister Dan Jørgensen og alle de ordførere, der har bidraget til forhandlingerne og som nu stemmer lovforslaget igennem, have stor tak for," siger Jesper Koch.

Han tilføjer, at nu når rammerne er på plads, er det op til fjernvarmeselskaberne i samarbejde med industrien, datacentrene og alle de andre virksomheder, der har processer, som udleder store mængder varme, at komme i gang med at få varmen udnyttet.

"Men der er ingen tvivl om, at det nu er blevet lettere at være fjernvarmeselskab og det bliver grønnere at være fjernvarmekunde," tilføjer Jesper Koch.

Nødplan i baghånden: Forsyningsselskaber forbereder sig på coronaramt jul 

Ewii vil sektorkoble myndighederne: "Alle famler i blinde" 

Fjernvarmeværker får millioner for at etablere varmepumper 

Mere fra CleantechWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

CleantechWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs