CleantechWatch

Udskældt cleantech-virksomhed "holder pistol for tindingen" af aktionærer: Deltager du ikke, låses dine aktier

Aktionærer i Green Impact Ventures kan få låst deres aktier i tre år, hvis ikke de går med til at købe flere. Kritisabelt, mener både aktionærforening, investor samt investeringsøkonom. Adm. direktør afviser anklagerne.

Toke Reedtz, adm. direktør i Green Impact Venutres, fejrer, at cleantech-virksomheden under navnet Waturu Holding gik på vækstbørsen i 2019. | Foto: Green Impact Ventures/PR

(Opdateret kl 12:27 med yderligere kommentar fra investeringsøkonom Per Hansen.)

"Se nedenstående, så får du mulighed for at handle dine aktier igen."

Sådan skriver adm. direktør Toke Reedtz i ombruste Green Impact Ventures i et investorbrev indeholdende et nyt aktieudbud samt en tegningsaftale, som CleantechWatch har set.

Brevet fra cleantech-virksomheden, der for en måned siden blev smidt af Nasdaqs vækstbørs First North, fortsætter med en beskrivelse af en lockup-periode for de nuværende investorer, der ikke køber yderligere aktier til en værdi af mindst 2.804 kr., i tilfælde af en børsnotering.

"Gennemføres kapitaludvidelsen uden din deltagelse, låses dine aktier efter en ny børsnotering i 36 måneder. Det er derfor vigtigt, at du deltager," skriver Green Impact Ventures.

Netop den formulering i tegningsaftalens punkt 1.1 undrer Nordnets investeringsøkonom Per Hansen, som CleantechWatch har forelagt investorbrevet. Han har ikke tidligere kendskab til, at eksisterende investorer bliver "negativt forskelsbehandlet".

"De må med rette føle, at de er blevet ført bag lyset og sendt i en skammekrog, hvis de ikke ønsker at tegne nye aktier. Det svarer til, at du sætter nogen en pistol for tindingen og siger, at det er en god idé at tegne aktier," siger Per Hansen.

Det har ikke været muligt at tale med adm. direktør Toke Reedtz om anklagerne. I en mail til CleantechWatch afviser han dog, at der skulle være noget kontroversielt over tegningsaftalen.

"Selskabet repræsenterer naturligvis alle aktionærerne, og jeg tror på, at langt de fleste vil deltage i udbuddet for at sikre, at selskabet igen kan blive optaget til handel på en børs," skriver han.

Af investeringsbrevet fremgår ikke, hvor Green Impact Ventures ønsker at vende tilbage på børsen – men CleantechWatch erfarer, at virksomheden har planer om at blive noteret i udlandet. Cleantech-virksomheden har tidligere proklameret planer om børsnotering af et joint venture i Pakistan med en ukendt partner.

Forargede aktionærer

Også Dansk Aktionærforening er langt fra begejstret for cleantech-virksomhedens tegningsaftale. Ifølge adm. direktør Mikael Bak "virker det kritisabelt, at man truer aktionærerne med, at deres aktier låses".

"Det er ikke noget vi har set før. Vi vil gå i dialog med vores rådgivere og undersøge, hvad de små aktionærers muligheder er," siger han i et skriftligt svar til CleantechWatch og kommer med en klar opfordring til de eksisterende investorer:

"Investeringen har ind til nu været et mareridt for de private investorer, og selskabets oprindelige prospekt har med god grund været stærkt kritiseret. Derfor bør de private investorer tænke sig godt om."

En af de berørte investorer er Keld Routh Andersen, der ejer knap 2.600 aktier i selskabet. Han er dybt forarget over, at "de truer os med, at vi skal investere flere penge".

"Jeg kan ikke forestille mig at skulle investere i sådan et selskab, som ikke er seriøst. Min første tanke er, at det igen er rent spin fra deres side," siger han til CleantechWatch.

Af den grund overvejer aktionæren, der til dagligt arbejder som Aftermarket Sales Manager i Hydraulico, hvordan han kan være med til at sætte en stopper for virksomhedens ageren.

"Og så vil jeg prøve på at beskytte min investering og se, om der kan komme noget ud af det."

Som i ond tro

Green Impact Ventures har vendt "verden på hovedet", når det netop er eksisterende investorer, der står over for såkaldt lockup-periode på 36 måneder, såfremt en fremtidig børsnotering falder på plads, påpeger investeringsøkonom Per Hansen.

Normal praksis er, at det er nye investor med en særlig gunstig aftale i hånden, der bliver bundet til deres aktier i en periode, forklarer han.

Samtidig er kutymen, at en lockup-periode undtagelsesvist kan vare op til 24 måneder – dermed langt fra de 36 måneder, som Green Impact Ventures lægger op til for sine eksisterende investorer.

"Man vender verden på hovedet. Dem, der allerede har måttet se deres aktier decimeret fra en høj til en lav værdi skal åbenbart have flere prygl, hvis de ikke skyder flere potentielt gode penge efter potentielt dårlige. I alle henseender er 36 måneder usædvanligt," siger Per Hansen.

Den betragtning er Green Impacts adm. direktør Toke Reedtz ikke enig i.

"At de aktionærer, som støtter selskabet, skal have en fordel, er der ikke noget kontroversielt i, og at der er lockup for eksisterende aktionærer er helt standard, det ved alle, der har med branchen at gøre," skriver han i en mail.

Derudover lyder det som om, at Green Impact Ventures ved, at de bevæger sig på kanten af det lovlige eller rimelige, lyder det fra investeringsøkonomen.

I tegningsaftalens punkt 1.8 står nemlig følgende:

"Hvis en bestemmelse i denne forpligtelse skulle være ulovlig, ugyldig eller ikke kan håndhæves, påvirkes lovligheden, gyldigheden og håndhævelsen af de resterende bestemmelser ikke deraf," skriver selskabet videre.

Per Hansen har "aldrig set noget lignende i en tegningsblanket".

"Det lyder nærmest som om, at det er i ond tro, og at de godt ved, at det er på kanten med loven," siger han og peger på, at tegningsaftalen er "uhensigtsmæssigt" svær at forstå.

Også her er adm. direktør Toke Reedtz uenig med Nordnets investeringsøkonom, der har over 30 års erfaring fra branchen.

Green Impact Ventures-direktøren kalder kritikken for "injurierende påstande" og "helt uhørt" og skriver i mailen, at "inkompetencen skriger til himmelen".

"Han (Nordnets investeringsøkonom Per Hansen, red.) henviser til en formulering, som er standard, og som bruges for at sikre, at en eventuel fejl i et andet punkt i aftalen ikke betyder, at hele udbuddet skal gå om. Det er almen viden i branchen og udarbejdet af Bird & Bird Advokatpartnerselskab," skriver han.

Over for CleantechWatch slår Per Hansen fast, at han ikke udtaler sig som jurist, men som investeringsøkonom.

"Jeg ønsker naturligvis ikke at skade nogen med overlæg, men beretter udelukkende, hvad jeg har oplevet som sædvane og praksis," siger han.

Søger i alt 8 millioner

Green Impact Ventures, der efter en granskning af Nasdaqs disciplinærkomité blev fundet skyldig i 11 forhold, forsøger med aktieudbuddet at hente 8 mio. kr.

Det skal ske ved at udstede i alt 285.307 nye aktier til en tegningskurs på 28,04 kr. pr. aktie.

Selskabets nuværende aktiekapital består af 10.581.818 aktier til en nominel værdi af 529.091 kr. Det svarer til en nominel værdi på 0,05 kr. per aktie.

Pengene fra aktieudbuddet skal bruges til at "reorganisere" virksomheden, hvis målsætning "er større end tidligere". Det indebærer planer om at børsnotere datterselskaberne Waturu, Aquaturu og Watgen Medical samt at nå en markedsværdi på 1 mia. kr. inden for fem år.

"Om du kan investere 500.000 kr. eller 5.000 kr. betyder selvfølgelig noget, men det vigtigste er, at du er med. Så når vi målene for virksomheden," lyder det i investorbrevet.

Vedhæftet investorbrevet ses et udklippet billede af adm. direktør Toke Reedtz med en klokke i hånden, fra da Green Impact Ventures under navnet Waturu Holding fejrede sin børsentré på First North i maj 2019.

Ved siden af den adm. direktør ses en A4-side med overskriften "Beskyt din investering!".

Det er ikke første gang, at cleantech-virksomheden søger yderligere kapital fra sine investorer.

I foråret havde Green Impact Ventures planer om at skaffe yderligere 14-20 mio. kr. igennem tre faser for at ophæve den midlertidige handelsuspension foranledigt af Nasdaq.

Kapitaludvidelsen blev dog kort tid efter afblæst. Siden fulgte en børseksklusion i september og flere kritiske udmeldinger fra aktionærer samt Dansk Aktionærforening.

Skandaleramt cleantech-selskab udsteder nye aktier efter børseksklusion

Green Impact Ventures opgiver klage til Finanstilsynet – smides af børsen om få dage

Green Impact Ventures udskyder halvårsrapport efter børseksklusion

Tidligere Waturu opgiver millionforventninger efter børseksklusion

Waturu vil børsnotere et joint venture i Pakistan 

Mere fra CleantechWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs