MUDP uddeler millioner til fire grønne fyrtårnsprojekter

Fire såkaldte fyrtårnsprojekter har modtaget i alt 56 mio. kr. fra MUDP til at demonstrere ny teknologi inden for håndtering af spildevand, grønt byggeri og cirkulær økonomi. Midlerne skal være med til at bringe teknologierne tættere på markedet. 
Foto: MUDP
Foto: MUDP

Fire store miljøteknologiske projekter inden for cirkulær økonomi, grønt byggeri og håndtering af spildevand har modtaget i alt 56 mio. kr. fra Miljøstyrelsens Miljøteknologiske Udviklings- og Demonstrationsprogram (MUDP).

Der er ifølge MUDP tale om såkaldte fyrtårnsprojekter, som kan demonstrere miljøteknologi i stor skala og bringe ny grøn teknologi tættere på markedet, lyder det i en meddelelse.

Højdespringeren blandt modtagerne er projektet ReUse, der i alt er blevet tildelt 22 mio. kr., som skal bruges til at kortlægge, indvinde og genbruge værdifulde stoffer i spildevand fra produktionsvirksomheder.

Målet er ifølge folkene bag projektet at etablere tre anlæg, der skal sikre, at de ressourcer, der i dag løber ud med spildevandet, kan blive udvundet og genanvendt i størst muligt omfang.

I MUDP er formand for bestyrelsen, Malou Aamund, tilfreds med alle fire nye fyrtårnsprojekter, der løfter den miljøteknologiske standard på hver deres område, lyder det.

"Et fyrtårnsprojekt skal have potentialet til at kunne hæve standarden for miljøbeskyttelse ikke kun i Danmark, men også uden for landets grænser, og det mener vi, at ReUse og de tre øvrige projekter, vi har udvalgt, kan," siger bestyrelsesformanden.

De tre resterende projekter har modtaget mellem 10 og 12 mio. kr. hver i støtte.

Et af projekterne tager udgangspunkt fremtidens grønne byggeplads og vil reducere udledningen af CO2 og NOx fra byggepladser og lægge en dæmper på støjen, mens et andet vil udvikle cirkulære produktionsprocesser i medicinalindustrien, så energi og værdistoffer fra sektoren kan genanvendes.

Det fjerde projekt, der har modtaget 12 mio. kr. i støtte, vil forhindre overløb af spildevand til vandmiljøet ved blandt andet at identificere steder, hvor der er størst risiko for overløb og samtidig udvikle datadrevne løsninger, som kan begrænse skaderne.

Projektets system skal testes på tre anlæg, der skal forhindre overløb til åer på Fyn, Sjælland og i Østjylland.

I Miljøministeriet er miljøminister Lea Wermelin (S) "meget tilfreds" med, at flere af regeringens målsætninger inden for den grønne omstilling og særligt cirkulær økonomi understøttes af virksomhedernes udvikling af miljøteknologiske løsninger.

"Danmark skal helt i front på den cirkulære dagsorden. Og det gælder selvfølgelig også udvikling af grøn teknologi på området. De støttede projekter viser, at Danmark er fyldt med innovative virksomheder, som kan omsætte grønne idéer til handling og skabe nye arbejdspladser," lyder det fra miljøministeren.

Sweco-ledet projekt vil komme mikroplastforurening til livs 

Nyt projekt får millionstøtte fra MUDP til at minimere svovlbrinte-problemer

Brancheforeninger jubler over milliarder til forskning i grøn teknologi 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også