Haldor Topsøe og Alfa Laval vil omdanne grønt brændstof til elektricitet

Udstyrsproducenten Alfa Laval skal i samarbejde med blandt andet Haldor Topsøe og Mærsk Mc-Kinney Møllers Center for Zero Carbon stå i spidsen for udviklingen af en celle, som kan omdanne grønt brændstof til elektricitet.
Foto: Katinka Hustad
Foto: Katinka Hustad
Af Trine Vestergaard og Emma Gelbjerg-Hansen

Både ammoniak, brint og biomethanol vil blive undersøgt som del af et nyt partnerskab, der arbejder for at reducere skibsindustriens udledning i 2050.

Målet er at skabe en brændstofcelle, en såkaldt SOFC, som kan bruge grønne brændstoffer til at skabe elektricitet.

Partnerskabet ledes af pumpeleverandøren Alfa Laval, og indebærer desuden Haldor Topsøe og Mærks Zero Carbon center, der blev annonceret sidste år. Også DTU og slæbebådsrederiet Svitzer er en del af projektet.

"At addressere shippingindustriens miljøudfordringer – og særligt klimaforandringer – kræver en bred palette af stærke teknologier. Ved at gå sammen med andre eksperter i den maritime industri kan vi undersøge mulighederne og gøre dem frugtbare tids nok til at gøre en forskel," siger Sameer Kalra, President for Alfa Lavals marinedivision, i en meddelelse.

Målet er at finde skalerbar metoder, som kan sikre, at skibsindustrien finder CO2-neutrale brændstoffer. Det er nødvendigt for at opnå IMO's målsætning om at halvere udledningen af drivhusgasser fra industrien senest i 2050, når man sammenligner med 2008-niveauet.

"For at sætte skub på udviklingen af levedygtige teknologier er det nødvendigt med en koordineret indsats med anvendt forskning på tværs af hele forsyningskæden. Projektet 'SOFC4Maritime' går efter at bruge fremtidens grønne brændstoffer – som ammoniak, brint og biomethanol – som energiproduktion ombord på skibe," lyder det i meddelelsen.

Haldor Topsøe vil være verdensførende i grøn teknologi inden 2024 

For Haldor Topsøe er samarbejdet det seneste skridt i virksomhedens storstilede strategi om at blive den førende spillre på markedet for CO2-reducerende teknologier inden 2024, som virksomheden annoncerede i efteråret sidste år.

En af de helt store springpunkter i den nye vision er ambitionen om at føre an i omstillingen fra fossile brændstoffer til renere brændstoffer og udviklingen af ammoniak, metanol og brint, som ifølge Haldor Topsøe bliver de vigtigste brændstoffer og kemikalier i en "kulstofneutral fremtid", lød det fra virksomheden i september sidste år.

(Denne artikel er leveret af vores søstermedie ShippingWatch)

Haldor Topsøe indgår brintsamarbejde med norsk carbon capture-selskab

Verdens første grønne ammoniakfabrik er "stort skridt" i Topsøes sats på PtX

Haldor Topsøe bygger verdens første grønne ammoniakfabrik

Alfa Laval lancerer ny teknologi til reduktion af metanudledning i skibsfarten 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også