Aalborg Forsyning dropper geotermi-satsning

Aalborg Forsyning har indstillet sit udbud af et 100 MW geotermianlæg, fordi der ikke var nogen ansøgere. Risikovilligheden i forhold til prøveboringer er væk og rammerne for dårlige, lyder det fra Aalborg Forsyning. Nu overvejer forsyningsselskabet, om geotermi overhovedet har en fremtid i Aalborg.
Foto: Morten Dueholm/Midtjyske Medier
Foto: Morten Dueholm/Midtjyske Medier

Der var en turnkey-leverance af et 100 MW geotermianlæg up for grabs i Aalborg, men ingen bed på.

Det oplyser Aalborg Forsyning i en meddelelse fredag eftermiddag.

Dermed dropper selskabet nu helt udbuddet. Et alvorligt slag for geotermien i Aalborg, der ellers var udset som arvtager for Nordjyllandsværket.

Aalborg Forsyning bekræfter ellers, at der har været dialog med en interesseret byder, men at dialogen i sidste ende ikke mundede ud i et konkret bud.

Som EnergiWatch har beskrevet, har Geeop for længst præsenteret sine planer for, hvordan turnkeyanlægget ville kunne etableres.

Geeop og A.P. Møller Holding er de to store aktører på markedet i Danmark. Sidstnævnte har imidlertid givet udtryk for, at selskabet ikke var interesseret under de vilkår, Aalborg Kommune lagde op til.

"Det er med stor ærgrelse, at vi må konstatere, at det ikke har været muligt at modtage et bud. Vi har arbejdet intenst og konstruktivt med en leverandør i en dialogbaseret udbudsform. Her lige før målstregen må vi desværre konstatere, at leverandøren har valgt at trække sig," siger Lasse Olsen, bestyrelsesformand i Aalborg Forsyning, i meddelelsen.

"Det er vi meget ærgerlige over, da vi har et ønske om at tilbyde varmeforbrugerne i Aalborg vedvarende energi fra undergrunden, og alt tyder på, at der er gunstige forhold for geotermi i Aalborg-området," lyder det videre.

Vilkårene er problemet

Aalborg Forsyning gør det nu klart, at man ser skeptisk på fremtiden i forhold til geotermi, men at teknologien fortsat er "en teknisk mulighed i den fremtidige varmeproduktion":

"Vi fornemmer, at risikovilligheden ikke længere er til stede for at gennemføre omkostningstunge prøveboringer. Samtidig er rammevilkårene for geotermi ikke er gunstige nok til, at der kan tilbydes en attraktiv varmepris. Det betyder, at leverandøren har valgt at trække sig," lyder det fra Søren Gais Kjeldsen, direktør i Aalborg Forsyning.

Planen med det udbudte anlæg var, at det skulle etableres mellem 2023 og 2029 og levere en årlig varmeproduktion på 550.000 MWh.

(Denne artikel er leveret af vores søstermedie EnergiWatch)

Dan Jørgensen nedsætter geotermisk taskforce i Aarhus

Aalborg Forsyning nærmer sig en pris på geotermi

Aalborg Forsyning lancerer ny CSR-strategi 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også