CIP går ind i brintprojekt på 5 GW

Med grøn brint fra sol og landvind planlægger storprojekt i det vestlige Australien at forsyne Japan og Sydkorea med grøn brint fra 2028.
Planen med projektet er blandt andet at iblande brint i gasrørledningen fra Dampier til Bunbury. | Foto: Dampier Bunbury Pipeline
Planen med projektet er blandt andet at iblande brint i gasrørledningen fra Dampier til Bunbury. | Foto: Dampier Bunbury Pipeline

Copenhagen Infrastructure Partners øger sin satsning i Australien. Den danske infrastrukturfond, der også er i gang med udviklingen af landets potentielt første havvindpark, indgår partnerskab med Hydrogen Renewables Australia om projektet Murchison. Et projekt med ambitioner om at opføre 5 GW landvind og solkraft, der skal anvendes i produktionen af lave grøn brint, som i høj grad skal eksporteres til især Japan og Sydkorea.

"Vi mener, at Murchison repræsenterer den bedste samlede vind- og solressource i Australien, og projektet komplimenterer vores nuværende aktiviteter i Australien," siger CIP-partner Michael Hannibal.

Murchison-projektet er placeret nord for havnebyen Kalbarri i delstaten Western Australia. Netop den vestlige del af Australien gennemgår med sin kombination af lav befolkningstæthed og gode ressourcer for især sol men også vindkraft et veritabalt brintboom med adskillige projekter i gigawattskala under udarbejdelse. Heriblandt også Asian Renewable Energy Hub (AREH) på op mod 20 GW, som bl.a. Vestas deltager i.

Hurtig tretrinsraket

I første omgang planlægger Muchision en demonstrationsfase, hvor der skal produceres brint til transport. Det skal følges op af en udvidelse, hvor brinten skal iblandes naturgassen fra rørledningen mellem Dampier i nord og Bunbury ved det vestlige Australiens største by, Perth. Endelig følger den sidste opskalering, hvor brinten skal ekporteres.

Tretrinsraketten har dog ikke en lunte på flere årtier. Hydrogen Renewables Australias tidslinje tilsiger således, at den fulde kapacitet skal være en realitet i 2028. Foreløbigt har projektudvikleren foruden nu CIP også indgået en hensigtserklæring med Siemens om samarbejde omkring elektrolyseteknologien til projektet, der foruden asiatiske lande også på sigt øjner muligheden for eksport af grøn brint til Europa.

For CIP er partnerskabet med australierne den i hvert fald foreløbige kulmination på hvad, der uden stor overdrivelse kan benævnes som værende en travl uge.

Mandag annoncerede fonden sit samarbejde med spanske Forestalia om udbygningen af en gigawatt landvind i Spanien. mens der torsdag og fredag blev indgået aftaler om udbygning af 1,6 GW hydrolagring i USA og samarbejde med SSE og Marubeni i den forestående skotske havvindauktion.

(Denne artikel er leveret af vores søstermedie EnergiWatch)

Dong-veteraner køber gigantiske grønne projekter i USA

CIP lancerer verdens største fond for grøn energi på op mod 100 mia.

Lars Larsen Group skyder milliard i grøn energi 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også