CleantechWatch

Northvolt rejser 3,8 mia. til realisering af batterifabrikker

Svenske Northvolt har fået endnu en kapitalindsprøjtning. Denne gang er der tale om 3,8 mia. kr., som er blevet rejst i en finansieringsrunde ledet af Baillie Gifford, Goldman Sachs og Volkswagen.

Northvolt Ett i Skelefteå i Sverige vil ifølge Northvolt være på 32 GWh i 2024. | Foto: PR / Northvolt

Hvis du skal se en færdig Northvolt batterifabrik, så må du stadig henvises til grafiske fremstillinger, for Northvolt Ett i Skellefteå står først klar med første etape næste år.

Og byggeriet af Northvolt Zwei i Salzgitter, Tyskland, begynder først næste år. Alligevel tænker det svenske batteriforetagende nu på næste skridt og har rejst 600 mio. dollar i kapital (3,8 mia. DKK) i en finansieringsrunde ledet af Baillie Gifford, Goldman Sachs og Volkswagen.

Ifølge Northvolt skal milliarderne benyttes til at udvide produktionsfasciliteter og genbrugskapacitet.

"Vi er midt i et kapløb for at etablere produktionskapacitet i Europa, og jeg tror, at de selskaber, som er bedst til at tiltrække talent og kapital, samtidig med at de opskalere deres planer hurtigt, vil have mest succes. Med disse verdensklasse partnere i ryggen, har vi skabt et solidt fundament at arbejde videre på og realiserer vores plan om at bygge en storskala grøn batteriproduktion i Europa," siger Peter Carlsson, adm. direktør i Northvolt, i en pressemeddelelse.

Finansieringensrunden lukker desuden Baron Capital Group, Bridford Investment Limited, Norrsken VC og PCS Holding ind i kredsen af aktionærer.

Skal være med til realisering af 150 GWh

Først og fremmest skal den nye finansiering benyttes til udvidelse af produktionskapacitet, skriver Northvolt.

I øjeblikket forventer Northvolt at have en kapacitet på 48 GWh i 2024, hvoraf 32 GWh vil være i Sverige, mens 16 GWh vil være at finde i Tyskland. Begge byggerier skal finansieres af denne runde og skal opfylde Northvolts målsætning om en 25 pct. markedsandel af det europæiske batterimarked i 2030.

EU har en målsætning om, at der skal være 150 GWh produktion på kontinentet inden 2030, hvilket ser ud til at blive opfyldt allerede inden 2025.

LG Chem skal nemlig til at bygge sin megafabrik Wroclaw, som vil stå klar med en kapacitet på lige knap 70 GWh i 2022, mens Groupe PSA og Total har planer om to fabrikker i Tyskland og Frankrig på i alt 48 GWh.

Derudover skal finansieringen gå til en fordobling af det såkaldte Northvolt Labs Campus, som er selskabets forskningsenhed, samt etableringen af det planlagte genbrugsanlæg på 4 GWh ved Northvolt Ett.

Dagens aftale er den anden større kapitalindsprøjtning til Northvolt i de sidste par måneder. For to måneder siden indgik bl.a. PFA og Danica en låneaftale med Northvolt på hele 1,6 mia. dollar (10,2 mia. DKK).

Her var det Northvolts fokus på genbrugsmaterialer, som blev fremhævet.

"Northvolts målsætning, om at 50 procent af råmaterialerne på sigt skal komme fra genanvendte batterier, og at de udelukkende bruger lokal vind- og vandkraft i den energikrævende produktion af battericeller, gør den bæredygtige agenda endnu tydeligere. Derfor betragter vi det her som en rigtig stærk investering, som vi forventer vil gavne vores kunder med et solidt risikojusteret afkast," sagde Peter Tind Larsen, chef for alternative investeringer i PFA, dengang.

(Denne artikel er leveret af vores søstermedie EnergiWatch)

Ny fabrik skal bane vejen for det nordiske batteribælte

Fra Teslas garage til kurs mod milliardsalg – her er historien om danske Lithium Balance 

Mere fra CleantechWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

CleantechWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs