Headhunter: Grundfos skal på jagt efter endnu en autentisk leder

Når Grundfos indleder jagten på Mads Nippers afløser, vil en stor del af dansk erhvervstop stå i kø til stillingen. At en autentisk leder med de nødvendige kompetencer kan findes på dansk jord, er dog langt fra mejslet i granit, vurderer headhunter.
Foto: Gregers Tycho/ERH
Foto: Gregers Tycho/ERH

Det er ikke en hvilken som helst leder, der kan fylde det tomrum, Mads Nipper efterlader med sit exit fra Grundfos til fordel for en stilling som topchef i Ørsted.

En ny topchef skal både være en dygtig forretningsmand og ikke mindst en autentisk leder med et bredt verdenssyn, som kan videreføre den samfundsmæssige balancegang og involvering i debatten om den grønne omstilling, som Mads Nipper har været så god til.

Sådan lyder det fra Ole Ingvardsen, der er managing partner i headhunting-virksomheden Ingvardsen Partners.

"Grundfos har brug for en topchef, der kan fortsætte stilen om at være åben og en del af samfundsdebatten, som Mads Nipper har lagt. Det er vigtigt for alle store virksomheder, som har et væsentligt samfundsansvar," siger han og tilføjer:

"Så vi taler om en holistisk, dygtig leder fra toppen af erhvervslivet – og ikke bare en leder, som alene fokuserer på bundlinje og produktivitet. Du skal være en autentisk leder, der kan få folk til at tro på dig og på Grundfos' mission."

Erfaring fra kompleks værdikæde essentielt

Det er endnu for tidligt for Ole Ingvardsen at pege på mulige kandidater til posten, men han er overbevist om, at Grundfos har store nok muskler til at kunne gå ud og hive dygtigt talent ind, når pumpeproducenten nu indleder jagten på sin nye topchef.

"Grundfos er en af den slags virksomheder, som enhver med topledelsesambitioner ville give en lille finger – eller en helt arm – for at få lov til at lede," siger han,

Erfaring fra en virksomhed med en fuld værdikæde vil dog blive et helt essentielt punkt i jagten på kandidater til topchefsposten, vurderer headhunteren.

"Grundfos har en kompleks værdikæde, så en ny topchef bliver simpelthen nødt til at have den erfaring. Der er en række virksomheder i Danmark, der opfylder det krav, og som også har størrelsesorden til at kunne producere en fremtidig topchef til Grundfos," siger Ole Ingvardsen.

Han peger dog på, at jagten også snildt kunne foregå internt og på "næste hylde" i pumpeproducenten – med Mads Nippers evne til at udvikle talenter, sidder der nemlig højst sandsynligt også et talenthold klar i virksomhed, som håber på at kunne få en chance, lyder det fra headhunteren.

Jagten på ny topchef bliver global

Umiddelbart tror Ole Ingvardsen på, at Grundfos med sin danske historie og betydning for det danske samfund vil forsøge sig med en dansk kandidat, men virksomhedens internationale perspektiv åbner også for, at jagten vil komme til at foregå globalt.

"Grundfos er en virksomhed med et stærkt internationalt brand, så jeg kan sagtens forestille mig, at man kan hente et dygtigt udenlandsk talent ind også," siger headhunteren.

Grundfos selv har siden nyheden om Mads Nippers exit sent onsdag eftermiddag ikke røbet meget om, hvorvidt der er potentielle kandidater i kikkerten til at overtage den afgående topchefs plads i direktørstolen.

I et interview med CleantechWatch fortalte bestyrelsesformand i Grundfos, Jens Moberg, dog, at man i bestyrelsen løbende har arbejdet med efterfølgerplanlægning, og at man har en "rigtig god platform" at indlede jagten på.

"Vi er i Grundfos en stor, global og førende pumpevirksomhed, så det er klart, at vi skal have en person, der kan være med til at løfte os videre og stå i spidsen for den ambitiøse 2025-strategi, vi lancerede for forholdsvis kort tid siden. Det er den helt rigtige styrmand til den videre proces, vi leder efter," sagde bestyrelsesformanden onsdag aften til CleantechWatch.

Han fortalte desuden – ligesom Ole Ingvardsen også peger på – at Grundfos' globale tilstedeværelse også gør processen med at finde en ny topchef global.

"Tiden er ovre, hvor virksomheders eneste rolle er at tjene penge til aktionærerne"

Nipper tog Grundfos på en vækstrejse – nu forlader han koncernen midt i storstilet sats

Grundfos-formand ærgerlig og overrasket over Nippers exit

Nipper: Kun et selskab kunne få mig væk fra Grundfos 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også