CleantechWatch

Varmepumper trumfer andre energirenoveringer i test

Udskiftningen af oliefyr med en varmepumpe i boliger giver ifølge ny rapport udarbejdet for Tekniq Arbejdsgiverne en større besparelse end energirenoveringer af klimaskærmen.

Foto: Joachim Adrian

For en bolig uden et godt energimærke har parolen i årevis heddet, at man skal energirenovere klimaskærmen med isolering og nye vinduer, inden man giver sig i kast med at installere en varmepumpe.

Men en investering i en moderne varmepumper giver reelt en større besparelse end energirenovering af klimaskærmen, lyder konklusionen nu i en ny rapport, som Teknologisk Institut har udarbejdet for brancheorganisationen Tekniq Arbejdsgiverne.

Klmaskærmen er ifølge rapporten kun sjældent en fourdsætning for at kunne opvarme en bygning med en varmepumpe, og så længe varmepumpen er moderne, kan tilpasse sig varmebehovet og i øvrigt er installeret korrekt trumfer det investering i energirenovering af klimaskærmen.

Spørger man Tekniq Arbejdsgiverne rammer rapporten dermed en pæl gennem myten om, at isolering og nye døre og vinduer kommer før installationen af en varmepumpe:

"Det er et grundlæggende opgør, som i tørre tal dokumenterer, at det er en bedre forretning – både teknisk og økonomisk – at renovere de tekniske installationer først. Det skyldes blandt andet, at besparelsen kan være med til at finansiere renoveringen af klimaskærmen senere," siger Simon O. Rasmussen, underdirektør i Teqnik Arbejdsgiverne, i en meddelelse.

Artiklen fortsætter efter grafikken...

"Varmepumpen giver langt det bedste afkast på investeringen," konkluderer rapporten på baggrund af fire forskellige scenarier, hvor der er investeret i henholdsvis renoveringer af klimaskærm, udskiftning af oliefyr med varmepumpe og kombinationer af de to. Investeres der 120.000 kr. i at udkifte oliefyr med en luft-vand-varmepumpe på 11kW uden yderligere renovering er investeringen ifølge rapporten tjent hjem på seks år. | Foto: Rapport fra Teknologisk Institut udarbejdet for Tekniq Arbejdsgiverne.
 

En varmepumpe kan desuden være med til at nedbringe tilbagebetalingstiden for en energirenovering, hvis begge dele bliver udført på samme tid, konkluderer rapporten.

"Dermed kan varmepumper fungere som løftestang for energirenoveringer, som ellers vil blive fravalgt på grund af lang tilbagebetalingstid," står der i rapporten, der er forfattet af centerchef og forretningsleder for rådgivning omkring husstandsvarmepumper på Teknologisk Institut, Pia Rasmussen.

Kolding sender millioner efter energibesparelser

Producent advarer om kompetencemangel i varmepumpeboom

Styrelse slår fast: Varmepumper giver ikke dårligere energimærkning

Debat: Ros til de grønne initiativer – men usikkerhed har sat omstillingen i stå 

Mere fra CleantechWatch

Her er ugens bedste historier på CleantechWatch

Frasalg af aktier som følge af en høj arveafgift, et forslag til en ny emballagelov fra EU og flere vandfolk til rådgivningsbranchen er blandt andet nogle af de ting, der har været på tapetet i ugens løb.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

CleantechWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs