CleantechWatch

Koreansk gigant kan sikre grøn dansk startup-succes i Asien

Infusers direktør har flere asiatiske markeder i kikkerten, efter virksomheden tidligere på måneden fik en millioninvestering fra sydkoreanske Samsung. Det er i Asien, at virksomhedens teknologi skal finde det helt store gennembrud, fortæller han.

Adm. direktør i Infuser, Lars Nannerup | Foto: Infuser/PR

En millioninvestering fra Samsung skal forhåbentlig være startskuddet på et asiatisk gennembrud for den danske teknologivirksomhed Infuser, der har udviklet en metode til at rense forurenet luft ved hjælp af lavfrekvent UV-stråling kombineret med katalytiske processer.

Det fortæller adm. direktør i Infuser, Lars Nannerup, til CleantechWatch, efter virksomheden tidligere på måneden kunne meddele, at Samsung har købt sig ind i Infuser og nu ejer omkring 8,5 pct. af selskabet.

"Det er en kæmpe akkreditering af vores teknologi, at Samsung er kommet med på holdet. Vi har været igennem en utrolig omfattende og to år lang due diligence, hvor vores teknologi er blevet endevendt – og det er jo noget, man godt ved i investorkredse," siger Lars Nannerup og fortsætter:

"Det giver derfor stor troværdighed, at Samsung, der har så stærkt et brand i Asien, står ved siden af os på markedet."

Det er jo i Asien, at det helt store gennembrud for vores teknologi skal findes.

Lars Nannerup, adm. direktør i Infuser

Lars Nannerup kan ikke løfte sløret for investeringens præcise størrelse, men fortæller dog, at den sammen med en investering fra tobaksfabrikanten Philip Morris – der blev foretaget sidste år – løber op i omegnen af 40 mio. kr. i alt.

Kapitalen skal Infuser blandt andet bruge på kommercialiseringen af den danske virksomheds teknologi – særligt i Kina og resten af Asien, fortæller Lars Nannerup.

"Det er jo i Asien, at det helt store gennembrud for vores teknologi skal findes. Investeringen betyder, at vi kan begynde at foretage pilotprojekter og lave nogle kommercielle installationer på langt større skala. Så det bliver i år, at vi rigtigt går til markedet," siger direktøren.

Lars Nannerup spår et endnu større fokus på det asiatiske marked for Infuser i fremtiden og har udover Kina også Sydkorea og Japan i kikkerten.

Svært at skaffe kapital lokalt

I 2018 havde Infuser et underskud på lidt mere end 15 mio. kr., og siden stiftelsen i begyndelsen af 2012 har virksomheden endnu ikke leveret et overskud – med undtagelse af 2017, hvor et overskud på lidt mere end en mio. kr. ifølge Lars Nannerup udelukkende skyldtes et frasalg af aktiviteter i virksomheden.

I samme periode har direktøren været travlt beskæftiget med at rejse kapital til udviklingen af forretningen. En opgave, der ikke altid har været lige nem at løse på dansk jord.

"Det er svært at skaffe kapital til cleantech-projekter lokalt i Danmark, fordi udviklingsvinduet er så langt for teknologivirksomheder som vores. Danmark er meget finansieret af venture kapital, som ofte har en mere exit-orienteret tilgang til investeringer – det vil sige, de er interesserede i et kort udviklingsvindue, at skabe stor værdi hurtigt, og så er det videre," siger Lars Nannerup.

Udviklingsvinduet for en virksomhed som Infuser ligger på mellem fem og syv år og med en efterfølgende kommercialiseringsfase, kan der hurtigt gå op til ti år, før der er cash flow på investeringer, forklarer den adm. direktør.

"Investeringsklimaet i Danmark er simpelthen ikke velegnet til en 'deep science'-virksomhed som vores. Derfor bliver virksomheder inden for vores segment ofte nødt til at tage til udlandet for at finde kapital," siger Lars Nannerup.

Infusers teknologi installeret på en fabrik i Polen. | Foto: Infuser/PR
Infusers teknologi installeret på en fabrik i Polen. | Foto: Infuser/PR
 

For Infuser har det til gengæld ikke været et problem at finde kapital uden for landets grænser. Investorerne er kommet til Infuser, fortæller Lars Nannerup. Hele vejen fra steder som Kuala Lumpur, Singapore og Hong Kong.

150 mio. kr. i rejst kapital er det blevet til siden stiftelsen i 2012, og udover nogle tidlige investeringer fra blandt andet Vækstfonden og Cap Nova er hver en krone rejst i udlandet.

"Det har været fantastisk at opleve, hvordan vores internationale investorer har fastholdt, at vi skal være en dansk virksomhed med danske rødder. Vi kan virkelig mærke, at det inden for cleantech-området er et troværdighedsstempel at være dansk," siger Lars Nannerup.

Han tilegner blandt andet Danmarks gode ry i cleantech-branchen, den store politiske bevågenhed, der er på emnet herhjemme, og den klyngementalitet, der eksisterer i branchen.

De internationale investorer har imidlertid betydet, at Infuser tidligt i virksomhedens proces har haft tilgang til globale netværk, og nu er netværket altså blevet udvidet med sydkoreanske Samsung.

"Vi har allerede haft fordel af Samsungs kontakter, salg og viden i regionen," siger Lars Nannerup.

Energioptimering bliver den næste store bølge

Infusers forretning deler sig i to ben med industrien på den ene side og bygninger på den anden.

I industrien arbejder virksomheden med en kombination af rensning af afkast fra fabrikkerne og rensning af luften i fabrikshallerne. Her har Infuser allerede lavet seks større kommercielle installationer og har flere på vej, fortæller Lars Nannerup – blandt andet med en større kinesisk-europæisk spiller, som han endnu ikke kan sætte navn på.

Vi kan nedbringe bygningers CO2-udledning betragteligt ved at begynde at recirkulere luften.

Lars Nannerup, adm. direktør i Infuser

Men den helt store bølge kommer inden for optimering af energien i bygninger over de næste ti år, mener direktøren, der ser store fordele i, at Infusers teknologi – udover at forbedre indeklimaet i bygninger – også kan reducere energiforbruget.

"Når du har renset luften indendørs, kan du nedsætte ventilationsfrekvensen, Det vil sige, at du sparer en hel del på energien og dit CO2-aftryk, specielt i lande hvor man bruger meget fossilt brændstof til at opvarme med," siger Lars Nannerup og fortsætter:

"Vi kan nedbringe bygningers CO2-udledning betragteligt ved at begynde at recirkulere luften. I den forbindelse skal du ikke kun bruge varmevekslere, men også filtre, som ikke bare kan opsamle forurening, men også kan nedbryde den, og det kan vores teknologi."

Den adm. direktør fortæller, at virksomheden igen i år skal ud og finde mellem 10-15 mio. kr. i finansiering, men at planen er, at forretningen går breakeven i 2021.

Samsung investerer i dansk cleantech-virksomhed

Luften i Europas byer bliver renere – men det går alt for langsomt

Google har kortlagt luftforurening i København: Her er byen hårdest ramt 

Mere fra CleantechWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

CleantechWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs