CleantechWatch

Halmleverandører vil lave fremtidens flybrændstof

Danske Halmleverandører er gået sammen med Fjernvarme Fyn og Nature Energy om at lave en biobrændselsfabrik, der skal laves til flybrændstof.

Foto: Stine Bidstrup/ERH

Fremtidens flybrændstof kan meget vel komme fra en fabrik på Fyn.

Således er Danske Halmleverandører, Fjernvarme Fyn og Nature Energy gået sammen for at undersøge mulighederne for, at en dansk produktion af grønt flybrændstof kan ligge i Odense.

Det skriver Landbrug Fyn.

Projektet er en del af en større indsats fra landbrugets side for at mindske udledningen af CO2.

"Det er jo ret skidt for klimaet at flyve. Derfor siger jeg sammen med Ole Hvelplund, Nature Energy, og Anker Boye, Fjernvarme Fyn, lad os nu få lavet det anlæg på Fyn," siger Hans Stougaard, formand for Danske Halmleverandører, til mediet.

Forskere finder opskrift

I oktober offentliggjorde et dansk forskerhold fra Syddansk Universitet en foreløbig rapport, der antydede, at det er muligt at fremstille bæredygtigt, grønt flybrændstof i Danmark.

Opskriften kan lyde på en blanding af blandt andet CO2, brint og den biogas, som afgasses fra gylle, halm og fødevareaffald. 

Rapporten er lavet i samarbejde med med den nordiske luftfartsbranche og konsulentvirksomheden Niras. Den er blevet gennemgået af et stort antal eksterne eksperter og aktører i energibranchen. Og langt de fleste er positive.

"Vores rapport viser, at teknologien til at fremstille bæredygtigt flybrændstof i Danmark og i Norden er til stede, så vi kan påbegynde etableringen af produktionen inden for få år, og at det er en bæredygtig, attraktiv og mængdemæssigt tilstrækkelig løsning på globalt niveau," sagde professor Henrik Wenzel, der står i spidsen for forskerholdet, i den forbindelse til Politiken. 

Den komplicerede proces bygger blandt andet på adgang til rigeligt organisk affald – for eksempel fra landbruget – og et godt fjernvarmenet.

(Denne artikel er leveret af vores søstermedie AgriWatch)

Efter millioninvestering fra DFDS: Nu skal Alfa Laval teste dansk startups bioolie

Haldor Topsøe: Kan vi fange CO2 ind billigt, kan det blive den nye olie 

Mere fra CleantechWatch

Alfa Laval vokser en anelse i Danmark

Den svenske industrikæmpes danske aktiviteter, der blandt andet gør sig inden for løsninger til spildevandssektoren, nærmer sig en omsætning på seks mia. kr.

Færre unge går ingeniørvejen

Både på civilingeniør- og på diplomingeniøruddannelserne har ifølge nye ansøgningstal for de videregående uddannelser oplevet et fald i ansøgere. Det overrasker ingeniørernes formand.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

CleantechWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs