Virksomhed vil udskifte grus i byggeri med genanvendt glas

Hos den unge virksomhed Dansk Celleglas vil man ikke se glas gå til spilde i affaldet. Virksomhedens tre produkter er lavet af genanvendt affaldsglas, som kan bruges som fundament og til isolering i diverse byggeprojekter. Der er tale om to typer celleglasgranulat og en type celleglasplade.
Ifølge Søren Refsgaard, der er adm. direktør i Dansk Celleglas, skiller virksomheden sig ud fra konkurrenterne på især miljøområdet. Men han fremhæver en række andre fordele.
"Det er ikke kun, at det er genbrug. De tekniske egenskaber er overlegne i forhold til nogle af de andre kendte materialer. Det er et letvægtsmateriale, det er knusende stærkt, og så suger det ikke vand," siger han til CleantechWatch og tilføjer:
"Når man taler genanvendelse, er det kun stål og glas, hvor der ikke er noget massetab. Det er de eneste to materialer, som man kan genbruge en til en og igen og igen."
Det miljømæssige perspektiv er centralt i produkter som celleglasgranulatet Durapor. Det falder godt ind i bølgen af miljø- og klimabevidsthed, der breder sig i samfundet. Og den bølge gavner helt klart Dansk Celleglas, forklarer Søren Refsgaard. Men produktet kan væsentligt mere end at sende et godt budskab og øge genanvendelsen af glas.
"Det, som er helt unikt med vores materiale, er, at det ikke suger vand, fordi det er lukkede celler. Så man kan klare sig med betydeligt mindre, og man får også mere stabile konstruktioner. Det er en konstruktion, som faktisk aldrig forgår, fordi halveringstiden på glas er ca. 1000 år eller mere. Når man skal smide glas væk, er det en rigtig god idé at finde noget at bruge det til," lyder det.
Alternativ til grus
Dansk Celleglas kunne i starten af oktober fejre et-års fødselsdag. Det har været en hård opstart, fortæller direktøren, og der er ikke tjent så mange penge ind, som han gerne ville. Hvordan regnskabstallene for det første år ser ud, kan han dog ikke løfte sløret for endnu. Men den hårde opstart sætter ikke en stopper for forventningerne til produkterne. Forhåbningen er, at produkterne i fremtiden kan blive det primære byggemateriale, når der skal lægges fundamenter og isoleres til diverse konstruktioner.
"Vi er i gang med at løbe tør for grus. Så på et eller andet tidspunkt bliver vi nødt til at bruge noget andet. For der er nogle steder, hvor andre materialer ikke egner sig. Så skal der jo noget nyt til, og det håber jeg bliver vores store chance," forklarer Søren Refsgaard.

Inden Durapor skal tage over for grus, er der en anden målsætning, som direktøren vil opnå først. Produkterne bliver endnu ikke lavet i Danmark, og derfor giver det et lille hak i det miljøvenlige billede, at produkterne skal transporteres fra udlandet.
"Vi kommer til at etablere en produktion i Danmark, lige så snart vi har volumen nok til, at en produktion er rentabel. Lige nu transporterer vi det i gennemsnit 400 km., inden det bliver indbygget. Men min bedste overbevisning er, at det er miljømæssigt forsvarligt. Det svarer til, at vi havde en produktion i Danmark," siger han og sætter en streg under, at det kan have en miljømæssig konsekvens ved at åbne en dansk produktion for tidligt.
"Miljøregnskabet i at have en fabrik, der står ubenyttet hen, løber meget højt op."
Isolering af fjernvarmerør
Ud over at fungere som et stærkt letvægtsfundament til konstruktioner, har Dansk Celleglas også undersøgt et andet potentiale hos Durapor. I et forsøg i Næstved har man pakket fjernvarmerørne ind i Durapor frem for grus, og her har der vist sig store forbedringer i varmeisoleringen.
"Forsøget antyder, at man kan halvere varmetabet. Dansk Fjernvarme har i deres eget blad opgjort den mulige besparelse til en mia. kroner per år," fortæller Søren Refsgaard.
Næste skridt er at trænge igennem til producenterne af fjernevarmerørene og tilbyde granulatet som et nyt alternativ. Det er dog noget, der har været udfordrende hidtil.
"De kræver en masse test, som er kostbare, og vi er en lille virksomhed. Men vi skal nok komme i mål med det. Det er fordi, at de er utrygge og ikke kan finde ud af, hvad det betyder for deres forretning. Men hvis det virkelig er rigtigt, at der kan spares en milliard kroner, så kan de ikke dæmme op for det," siger den forhåbningsfulde direktør.
Teknologisk Institut skal genanvende plastudstyr fra Rigshospitalet
Roskilde tager hul på sortering af plast fra næste år
Plast-, glas- og betonindustrien er nu den største energiforbruger