Nyt konsortium vil udvikle partikelfilter til biomassekedler

Filtervirksomheden PHX Innovation ApS har udviklet et elektrostatisk filter til at rense røgen fra brændeovne. Et nyt konsortium skal videreudvikle og tilpasse teknologien til biomassekedler.
Foto: Teknologisk Institut/PR
Foto: Teknologisk Institut/PR

Et nyt konsortium skal undersøge om et elektrostatisk filter til røg fra brændeovne kan videreudvikles og tilpasses biomassefyrede kedler. Det skriver Teknologisk Institut i en pressemeddelelse.

Konsortiet består af filtervirksomheden PHX Innovation, kedelproducenterne NBE Production A/S og Scandtec ApS samt Teknologisk Institut.

Det er PHX Innovation ApS, der står bag det elektrostatiske filter, som kan opsamle partiklerne i røggassen fra brændeovne. Et elektrofilter, også kaldet en elektrostatisk separator, er et apparat til udskillelse af partikler fra røggas ved hjælp af en elektrisk spændingsforskel. Det er den teknologi, konsortiet nu vil videreudvikle til filtrering af røggas fra biomassekedler.

"En velimplementeret løsning vil åbne nye eksportmarkeder for projektets partnere, således at den udviklede løsning vil få en gavnlig miljøeffekt ikke bare i Danmark, men i hele Europa," vurderer Thomas Nørregaard Jensen, projektleder, Teknologisk Institut.

Og der er brug for en løsning, hvis udledningen af partikelforurening fra biomassekedler skal nedbringes. Afbrænding af biomasse er en af de største bidragsydere til den samlede partikelforurening i Danmark.

"Kedelbranchen har i årevis arbejdet på at udvikle nye løsninger for at kunne efterleve de strengeste europæiske partikelemissionskrav på 20 mg/m støv," siger Quynh Nguyen, konsulent hos Teknologisk Institut.

"Projektets ambitiøse mål er at reducere partikelemissionen til under 2 mg/m i typeprøvning og under 10 mg/m under realistiske forhold. Dette er væsentligt bedre end emissioner fra de bedste kedler på markedet i dag," tilføjer han.

Det nye projekt kaldet Sekundær højeffektiv reduktion af emission fra kedler (SHREK) er støtte af Miljøstyrelsen.

Regeringen bekræfter mål om mindre luftforurening

Det vil regeringen på miljø, klima og cleantech i det kommende folketingsår 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også