CleantechWatch

COP26: Det siger aktørerne om klimaaftale

Mange hæfter sig ved de fremskridt, der er sket ved COP26, men understreger, at der stadig er meget at gøre.

COP26-formand Alok Sharma rækker hænderne ud, mens han modtager bifald ved afslutningen af klimamødet i Glasgow lørdag aften. Han siger selv, at han ville ønske, at han havde kunnet bevare den oprindelige, skrappere tekst om udfasning af kulkraft - i stedet for nedtrapning, som teksten endte med at nævne. | Foto: Yves Herman/Reuters

Den sluttekst, der lørdag aften er faldet på plads ved klimatopmødet COP26 i Glasgow, nævner for første gang i historien fossile brændsler.

Afsnittet om kul og fossile brændsler er ikke så stærkt, som tidlige udkast lagde op til. Det møder kritik fra nogle sider, mens der fra andre sider er glæde over, at målet om at begrænse den globale opvarmning til 1,5 grader stadig er i live.

Her er et udsnit af de kommentarer, der er kommet om COP26's udfald:

FN's generalsekretær, António Guterres:

"De vedtagne tekster er et kompromis. De afspejler de interesser, de forhold, de modsætninger og tilstanden af politisk vilje i verden i dag. De tager nogle vigtige skridt, men desværre var den kollektive politiske vilje ikke tilstrækkelig til at overvinde nogle store modsætninger."

Storbritanniens premierminister, Boris Johnson:

"Der er stadig meget mere at gøre i de kommende år. Men aftalen i dag er et stort skridt fremad, og det afgørende er, at vi har den første internationale aftale nogensinde om at nedtrappe kul og en køreplan hen mod at begrænse den globale opvarmning til 1,5 grader."

COP26's formand, Alok Sharma:

"Jeg mener, at vi i dag kan sige med troværdighed, at vi har holdt 1,5 (graders målet, red.) indenfor rækkevidde. Men pulsen er svag, og vi overlever kun, hvis vi holder vores løfter. (...) Det er en skrøbelig sejr."

Greenpeace Internationals direktør, Jennifer Morgan:

"De har ændret et ord, men de kan ikke ændre, at signalet fra denne COP er, at kulæraen er ved at slutte. Hvis du er chef i et kulselskab, så var denne COP et dårligt resultat."

Marshalløernes klimaudsending, Tina Stege:

"Denne pakke er ikke perfekt. Ændringen om kul og et svagt resultat om tab og ødelæggelser er et slag. Men det er reelt fremskridt, og elementer af Glasgow-pakken er en livline for mit land."

Klimaaktivist Greta Thunberg:

"COP26 er slut. Her er et kort resume: Bla, bla, bla. Men det egentlige arbejde fortsætter udenfor disse haller. Og vi vil aldrig nogensinde give op."

EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen:

"Aftalen giver os tillid til, at vi kan sørge for en tryg og blomstrende fremtid for menneskeheden på denne planet.

Hun advarer dog i samme ombæring om, at der fortsat venter meget arbejde."

Direktør for WWF Verdensnaturfonden Tanya Steele:

"Målet om at begrænse opvarmningen til 1,5 grader er blevet den ledestjerne, vi alle følger, men vejen dertil er fortsat meget usikker og lang."

Markedschef i Dansk Erhverv Ulrich Bang:

"COP26 har også vist, at der i dag er klimaløsninger indenfor alle sektorer, som er konkurrencedygtige med de sorte. Det er alt fra vindenergi og energieffektivitet til plantebøffer. Der er derfor store danske eksportmuligheder, når verden bliver grønnere."

Direktør for Oxfam International Gabriela Bucher:

"Det er tydeligt, at nogle af verdens ledere tror, at de ikke lever på samme planet som resten af os."

"Det virker til, at ingen mængde af brande, stigende vandstand eller tørke er nok til at få dem til fornuft, så de stopper de stigende udledninger, der sker på bekostning af menneskeheden."

USA's klimaudsending, John Kerry:

"Hvis det er en god forhandling, så er alle parterne utilpasse. Og dette har ifølge min mening været en god forhandling."

Moderat COP26-begejstring hos DI og Dansk Erhverv: "Vi kan kun nå det, hvis regeringerne arbejder sammen med virksomhederne" 

Dan Jørgensen: COP26-aftale holder liv i afgørende mål 

Klimaforsker savner konkrete deadlines i ny klimaaftale

FN-lande indgår klimaaftale efter dramatisk slutspurt 

Mere fra CleantechWatch

Her er ugens bedste historier på CleantechWatch

Frasalg af aktier som følge af en høj arveafgift, et forslag til en ny emballagelov fra EU og flere vandfolk til rådgivningsbranchen er blandt andet nogle af de ting, der har været på tapetet i ugens løb.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

CleantechWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs