CleantechWatch

FLSmidth-topchef: Vi holder os ude af greenfield projekter

"Vi deltager ikke i greenfield-projekter inden for kulaktiviteter. Vi vil kun levere, hvor vi kan hjælpe kunderne til et mere bæredygtigt klimaaftryk i kulminerne," lyder det fra FLSmidths adm. direktør. Koncernens nye kvartalsregnskab viste et fordoblet overskud i tredje kvartal.

Foto: FLSmidth/PR

Nyetablering af kulminer er ikke længere et tilbud fra FLSmidth. Ingeniørkoncernen har fravalgt de såkaldte greenfield-projekter for kul.

Det oplyser koncernchef Thomas Schulz ved offentliggørelsen af kvartalsregnskabet torsdag.

"Vi deltager ikke i greenfield-projekter inden for kulaktiviteter. Vi vil kun levere, hvor vi kan hjælpe kunderne til et mere bæredygtigt klimaaftryk i kulminerne. Det er klimateknologi, vi leverer," siger Thomas Schulz.

"Helt ærligt, så ser vi ikke kul som positivt, men vi har taget et valg. Vi kunne gå helt ud af kul-aktiviteterne, men vi har god teknologi til at gøre kul mindre klimabelastende. Så det går vi efter," siger koncernchefen.

Men han understreger, at det kun gælder for eksisterende mineanlæg - ikke for nye.

Fastholder forventningerne

FLSmidth har netop fremlagt sit regnskab for ingeniørkoncernens tredje kvartal, hvor forventningerne til 2021 er uændrede.

Dermed venter koncernen fortsat en omsætningen på 16-17 mia. kr. og en driftsmargin på EBITA-niveau på 5-6 pct.

Forventningerne inkluderer omkostninger på 100 mio. kr. i forbindelse med FLSmidths overtagelse af Thyssenkrupps aktiviteter inden for Mining.

For minedivisionen venter FLSmidth fortsat stigende omsætning og en driftsmargin på en høj encifret procentsats.

For cementdivisionen ventes omsætningen at falde regnet på årsbasis, og divisionen ventes ikke at levere positivt driftsresultat i 2021. Det skyldes pandemirelateret lav kapacitetsudnyttelse og omkostninger i forbindelse med strukturændring.

Fordoblet kvartalsoverskud

Resultatet for hele koncernen i tredje kvartal endte på et overskud efter skat på 95 mio. kr. I samme kvartal sidste år var overskuddet på 43 mio. kr. efter skat.

Omsætningen steg til 4660 mio. kr. fra 3834 mio. kr. i samme kvartal sidste år.

Driftsresultatet (EBITA) blev 305 mio. kr. mod et plus på 177 mio. kr. på den post i tredje kvartal 2020.

Grøn omstilling giver stærke fremtidsudsigter

Ifølge Mikkel Emil Jensen, der er senioranalytiker i Sydbank, ser FLSmidth ser ind i en tid, hvor den grønne omstilling kan gavne både virksomhedens mine- og cementforretning.

Der lægges pres på minekunderne og cementfabrikkerne til at blive mere grønne, hvilket er lige præcis det, som FLS kan levere, siger han til MarketWire.

I regnskabet for tredje kvartal imponerer især cementdivisionen, men spørger man analytikeren, er udsigterne på den korte bane væsentligt stærkere for mineforretningen, som han ser som virksomhedens indtjeningsmotor.

"Der er høj aktivitet derude og meget høje råvarepriser. Det gør, at aktiviteten fortsat vil være høj gennem 2021 og i 2022," siger analytikeren og refererer til, at samme aktivitetsniveau ses hos FLS' konkurrenter.

Det er dog ikke kun på kortere sigt, at minedivisionen har gode fremtidsudsigter.

Her fremhæver Sydbank-analytikeren blandt andet opkøbet af tyske Thyssenkrupp, der giver det danske C25-selskab en masse mineaktivitet ind i forretningen.

"Med grøn omstilling på vej på globalt plan vil der være høj efterspørgsel på mineraler flere år frem," lyder det fra Mikkel Emil Jensen, som peger på produktionen af vindmøller, solceller, elbiler og batterier som mineralafhængige.

"Der vil derfor fortsat være høj aktivitet ude i minerne på lang sigt," tilføjer han og vurderer, at indtjeningen tyder på at blive bedre i de kommende kvartaler.

Det kan ske som følge af høje råvarepriser, som FLSmidth vil nyde godt af. Ifølge Mikkel Emil Jensen er ingeniørkoncernen også stærkt rustet af et dynamisk setup, der gør, at virksomheden kan undgå de værste logistiske udfordringer.

Mineselskaber vil tilgodeses i grøn aktieboom

Dansk cementgigant kaster sig ind i CO2-kampen

EU-klimapakke giver positive udsigter for FLSmidths cementdivision

FLSmidth skal nedbarbere fransk cement-producents udledninger med kæmpeordre 

Mere fra CleantechWatch

Quantafuel udnævner ny CFO

Cleantech-virksomheden Quantafuel har sat navn på den mand, der fremover får titlen som CFO, og som skal være med til at tage virksomheden ind i næste fase af sin strategi.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

CleantechWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs