CleantechWatch

Nordiske pensionskasser lover 835 milliarder kroner til klima

Den private sektor kan se muligheder i den grønne omstilling og vil bidrage, mener Norges statsminister.

Foto: Mads Claus Rasmussen

Nordiske og britiske pensionskasser er klar til at investere 130 milliarder dollar - cirka 835 milliarder kroner - i den grønne omstilling frem mod 2030.

Det oplyser statsminister Mette Frederiksen (S) på et pressemøde ved FN-klimatopmødet COP26 tirsdag. Det er et nordisk initiativ, som Danmark har stået i spidsen for.

"Det er tydeligt for os alle, at den grønne omstilling kræver massive investeringer. Regeringer skal gøre vores del og sætte ambitiøse mål. Men vi kan ikke gøre det alene. Vi har brug for den private sektor."

"I dag kan vi bekræfte, at adskillige nordiske og britiske pensionskasser har hørt vores kald. Og de er klar med 130 milliarder dollar inden 2030."

"Det vil sende en klar besked om, at pensionskasser er klar til at tage del i den grønne omstilling. Skridt for skridt håber vi at involvere flere lande og nye partnere," siger Mette Frederiksen.

Af de 130 milliarder dollar er 75 milliarder af dem nye penge, men ingen af pengene stammer dog fra det tidligere danske løfte om at investere 350 mia. kr. grønt. Dog er ATP's nye målsætning om at investere 200 mia. kr. frem mod 2030 med i beregningerne.

Pressemødet tirsdag er et fællesarrangement af nordiske lande.

Derfor deltager blandt andre også den svenske statsminister, Stefan Löfven, og den norske statsminister, Jonas Gahr Støre.

Derudover er Finlands præsident, Sauli Niinistö, og den islandske statsminister, Katrín Jakobsdóttir, til stede. Det samme er lederne fra Grønland og Færøerne.

Initiativet viser, at de nordiske lande har noget at bringe til bordet ved COP26, mener den norske statsminister, Jonas Gahr Støre.

"Og det gør vi nu. De private kommer om bord, fordi de kan se muligheder i det, og fordi de vil bidrage."

"Pensionskasser skal leve i overensstemmelse med Parisaftalen. For fem år siden ville det være uhørt. Nu er det på vej," siger han.

Sveriges statsminister, Stefan Löfven, siger, at de nordiske lande alle er overbeviste om, at det er muligt at nå målet om at begrænse den globale opvarmning til 1,5 grader, som det er aftalt at stræbe efter i Parisaftalen.

"Men vi ved, at det kræver meget. Hvis vi skal lykkes, og det vil vi, skal vi involvere alle dele samfundet."

"Vi har brug for penge fra det private. Og forpligtelserne fra den private sektor er meget opmuntrende," siger han.

ATP gør klar til at investere 200 mia. kr. i klimaet 

Ny pensionsalliance sender 30 milliarder efter klimaløsninger 

PKA ser store muligheder i trecifret millioninvestering i batteriproducent 

Mere fra CleantechWatch

Energikrise kan gøre grønne virksomheder til bedre investeringscases

Vækstfonden bebuder stor fokus på grønne investeringer og forventer syndikater på tværs af venture, corporate-venture, institutionelle investorer, familiekontorer og de forskningsbaserede investorer. HC Andersen Capital forventer især interesse for færdigudviklede teknologier.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

CleantechWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs