Udlandsdansker vil investere op mod halvanden milliard i klimaprojekt

Den tidligere militærlejr i Auderød bliver ramme om et internationalt center for klimaløsninger.
Foto: Louise Herrche Serup
Foto: Louise Herrche Serup
AF INFORMATION FORMIDLET AF RITZAU

Ejendomsinvestoren John Bengt Møller vil investere foreløbigt 800 mio. kr. i et nyt videnscenter, der skal fungere som et globalt laboratorium for klimaløsninger. Det siger journalist, serieiværksætter og senest stifter af den internationale tænketank for bæredygtighed Sustainia Erik Rasmussen til Information, og det bliver bekræftet af John Bengt Møller selv.

"Vi laver et 'Silicon Valley' for klimaet," siger Erik Rasmussen.

Videnscentret skal etableres i den tidligere militærlejr Auderødlejren i Nordsjælland. Ideen er, at der på centret skal arbejdes med at sikre de adfærdsændringer, som er nødvendige for at modgå de voldsomme klimaforandringer.

John Bengt Møller er klar til at lægge flere penge i projektet, der ifølge Erik Rasmussen formentlig ender med at koste halvanden milliard kroner.

"Jeg har lovet ham, at jeg vil finansiere det, uanset hvad det kommer til at koste," siger John Bengt Møller til Information.

Erik Rasmussens understreger, at centret skal udbrede ideer og praktiske løsninger i forhold til at løse klimaforandringerne til resten af verden:

"Ideen er, at den viden, ligesom fra Silicon Valley, skal spredes globalt. Det skal etableres andre steder i verden. Vi bliver nødt til at finde nye spor end de hidtidige. ’Vi må handle nu’ – det sagde man også for fem år siden og for tyve år siden."

Oprindeligt var Auderødlejren kaserne og hjemsted for Søværnets Grundskole. Senere har den været modtagecenter for asylsøgere.

"Vi er blevet advaret og advaret og advaret og vi har talt og talt og talt. Nu er vi løbet tør for muligheder og klimaforandringerne overhaler vores fantasi og vores evne til at svare på dem. Der er nogen, der skal løse det, og derfor skal der komme et pres nedefra, og vi bliver nødt til at gøre det til en folkelig dagsorden," siger Erik Rasmussen.

Professor Katherine Richardson er leder af Sustainability Science Center på KU og med i styregruppen for projektet:

"Der er forskellige ting vi kan gøre for at justere vores adfærd, så vi ikke bruger så mange ressourcer, som vi gør. En vinkel, som vi ikke rigtig har fokuseret på, det er, hvad der kan motivere folk til at ændre adfærd. Hvis de kan se metoder, der giver samme resultat, men med meget mindre belastning, så vil de frivilligt gå den vej. Det er min drøm om det sted. At folk kan få kendskab til alternativ og mindre belastende adfærd," siger Katherine Richardson.

Udover Katherine Richardson består tænketankens styregruppe blandt andre af Lise Kingo, der er tidligere direktør for FN’s Global Compact, Connie Hedegaard, bestyrelsesformand for den grønne tænketank Concito, Ørsteds bestyrelsesformand, Thomas Thune Andersen, Lars Nørby Johansen, bestyrelsesformand for William Demant Fonden, og Malou Aamund, der er administrerende direktør for Google Denmark.

Byggeriet af det nye center bliver sat i gang allerede i løbet af efteråret. Den indledende kortlægning af projektet er gennemført i fællesskab med danske og udenlandske eksperter og med økonomisk støtte fra blandt andet Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet og Poul Due Jensens Fond.

(Denne artikel er videreformidlet af Ritzaus Bureau på vegne af Information)

Ellemann: Vi har været fodslæbende på klimapolitikken 

Ny klimaskovfond henter første direktør fra grønt partnerskab 

Med klimaplan sætter EU sig i førersædet i reguleringen af skibsfarten

Nu gennemfører EU gearskiftet forud for grøn mellemtid 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også