Demokratiske senatorer går efter de største CO2-udledere

Et nyt forslag, fra en gruppe demokratiske senatorer, om en fond på 3.100 mia. kr. skal finansieres af de 25-30 mest forurenende amerikanske virksomheder.
Foto: Jacob Ehrbahn
Foto: Jacob Ehrbahn

Onsdag den 4. august fremlagde en gruppe demokratisk senatorer et forslag om at oprette en fond på 500 mia. dollar (3.100 mia. kr.), som skal finansieres af de amerikanske olieselskaberne og andre store udledere af drivhusgasser. Som de dermed håber vil være med til at binde selskaberne til en bredere klimakontrolslovgivning, som forventes at komme senere i år.
 
Ifølge den demokratisk senator, Chris Van Hollen, er forslaget inspireret af Superfund-programmet fra 1980, som gav den amerikansk regering mulighed for at tvinge de ansvarlige for et forurenet stykke jord, til at fjerne forureningen eller lade staten gøre det, på de deres regning.

I fremlæggelsen af forslaget fortalte han yderligere, at 25-30 af de største forurenere skulle over en 10-årig periode bidrage til fonden. Han kom dog ikke ind på hvilke specifikke selskaber forslaget er målrettet.

I næste uge ventes det, at demokraterne i senatet kommer med et budgetudspil, hvor forslaget om fonden er med, som skal være en forløber for det lovforslag, til 3.500 mia. dollar (22.000 mia. kr.), som kongressen skal diskutere i løbet af efteråret. 

Lovforslaget vil indeholde store investeringer i programmer, som skal tackle klimaudfordringerne ved at reducere udledningen af drivhusgasser.

Det kan dog i midlertidigt blive svært for Demokraterne at få flertal for lovforslaget i Senatet, da Republikanerne højst sandsynligt vil stemme nej. Samtidigt er det uvist hvordan den demokratiske senator i den kulproducerende delstat West Virginia, Joe Manchin, forholder sig til lovforslaget.

Allerede abonnent?Log ind her

Læs hele artiklen

Få adgang i 14 dage for 0 kr. Det kræver intet kreditkort, og du vil ikke overgå til et betalt abonnement efterfølgende.

Med din prøveperiode får du:

  • Adgang til alle låste artikler
  • Modtag vores daglige nyhedsbreve
  • Fuld adgang til vores app
Skal indeholde mindst 6 tegn
Skal indeholde mindst 2 tegn
Skal indeholde mindst 2 tegn

Få fuld adgang til dig og dine kollegaer

Start et gratis virksomhedsprøveabonnement

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også