Equinor fremlægger nye delmål på vejen mod at blive klimaneutral

Den norske oliekæmpe har sat sig to delmål på vejen mod nuludledning i 2050 i en ny strategi, hvor halvdelen af koncernens investeringer fra 2030 skal gå til grønne projekter.
Foto: PR / Equinor
Foto: PR / Equinor

I 2050 skal Equinor være klimaneutral, og nu har det norske selskab så også sat sig to delmål.

I 2030 skal kulstofintensiteten reduceres med 20 pct., mens målet for 2035 er på 40 pct.

De to delmål bliver fremsat i forbindelse med en ny strategi, der har til opgave at skrue op for tempoet i Equinors omstilling, mens både pengestrømmene og afkastet skal øges.

"Vi optimerer vores olie- og gasportefølje til at levere et endnu stærkere cashflow og afkast med en reduceret udledning fra produktionen, og vi forventer en markant profitabel vækst inden for vedvarende og lavkulstofløsninger. Dette er en strategi, der skaber værdi som leder i energiomstillingen," udtaler Anders Opedal, der er adm. direktør for Equinor i en meddelelse.

I meddelelsen oplyser Equinor, at olie- og gasporteføljen kan levere et frit cashflow efter skat og investeringer på 45 mia. dollar fra 2021 til 2026. Samtidig skulle nye projekter, der bliver sat i drift fra 2030 have en break-even på under 35 dollar per tønde og en tilbagebetalingstid på mindre end 2,5 år.

I forhold til den norske sokkel forventer Equinor, at en øget optimering af driften vil sikre et frit årligt cashflow på omkring 4,5 mia. dollar i årene 2021 til 2030. Her vil der blandt andet ske forbedringer med kæmpefeltet Johan Sverdrup, der vil reducere break-even-prisen med 25 pct., således at Equinor blot skal hente 15 dollar per tønde.

"Dette er en forretningsstrategi for at sikre den langsigtede konkurrenceevne i en periode med store ændringer i energisystemerne, når samfundet bevæger sig mod nettonul. Vi bygger på vores position som global leder inden for kulstofeffektiv produktion af olie og gas. Vi vil fortsætte med at reducere emissionerne, og på længere sigt forventer Equinor at producere mindre olie og gas end i dag, idet vi anerkender reduceret efterspørgsel. Betydelig vækst inden for vedvarende energi og kulstoffattige løsninger vil øge omstillingstempoet mod 2030 og 2035," fortæller direktøren.

Flere grønne investeringer

I årene 2021 til 2026 forventer Equinor at investere omkring 23 mia. dollar i vedvarende energi. Samtidig melder Equinor, at investeringer i grønne løsninger vil komme til at fylde mere og mere.

De vil nemlig gå fra at stå for omkring 4 pct. af den brugte kapital til mere end 50 pct. i 2030.

Det skulle gerne kaste mellem 12 til 16 GW installeret kapacitet af sig.

I forhold til den nuværende situation på energimarkedet, forventer Equinor at basisafkastet på investeringerne vil være på mellem 4 til 8 pct., men selskabet vil forsøge at hente mere gennem projektfinansiering og frasalg.

"At komme tidligt ind efterfulgt af et målrettet frasalg er en integreret del af værdiskabelsesforslaget. Indtil videre har Equinor solgt aktiver for 2,3 mia. dollar, bogført en kursgevinst på 1,7 mia. dollar og forventer at levere et nominelt aktieafkast i spændet mellem 12 til 16 pct. fra havmølleprojekter med aftagskontrakter i Storbritannien og USA," skriver Equinor.

Equinor skriver videre i meddelelsen, at strategien også gør det muligt at udnytte selskabets førende position inden for kulstofhåndtering og brint, samt udvikle nye værdikæder og markeder.

"I 2035 er det Equinors ambition at udvikle kapaciteten til at lagre 15-30 mio. ton CO2 om året og levere ren brint i 3-5 industrielle klynger," skriver selskabet.

(Denne artikel er leveret af vores søstermedie EnergiWatch)

Brint- og vindorganisationer flytter sammen

Ørsted sætter sol- og batteriprojekt i fuld drift

Brintdirektør ser åbning for Danmark som "et slags grønt Kuwait"

Equinor og Yara går ind i britisk brintfond

Norsk brintselskab får canadisk gennembrud 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også