Fransk flyselskab flyver fra Paris til Canada delvist på madolie

Den første langdistanceflyvning med bæredygtigt brændstof i tanken har sparet udledning af 20 ton CO2 og giver håb om mere klimavenlige flyture i fremtiden.
Det er en Airbus A350-maskine som denne, der har taget vejen over Atlanten på delvist brugt madolie. | Foto: Michel Euler/AP/Ritzau Scanpix
Det er en Airbus A350-maskine som denne, der har taget vejen over Atlanten på delvist brugt madolie. | Foto: Michel Euler/AP/Ritzau Scanpix

BRUXELLES

Kl. 15.40 tirsdag lettede Air France Flight 342 fra terminal 2Ei Charles de Gaulle lufthavn i Paris med kurs mod Montreal med 16 pct. bæredygtigt flybrændstof i tanken.

Det meddeler AirFrance-KLM i en pressemeddelelse.

Det bæredygtige flybrændstof, som på Bruxelles-slang kaldes SAF (sustainable aviation fuel), er lavet af det franske energiselskab Total. Brændstoffet er lavet ud af brugt madolie på Totals bioraffinaderi, Le Mède, og på Totals fabrik Oudalle i Le Havre.

"Udviklingen af biobrændstoffer er en del af Totals brede energistrategi for at afkarbonisere transportindustrien. Efter en succesfuld lancering af produktion af bæredygtige flybrændstoffer på vores anlæg i Frankrig i marts sidste år, fortsætter vi med at tilpasse vores industrianlæg for at forberede os på den voksende efterspørgsel fra luftfartsindustrien i det kommende årti," udtaler Patrick Pouanné, adm. direktør for Total, i pressemeddelelsen.

Synergieffekter sænker CO2-forbrug

Det, der er den første langdistanceflyvning med så høj en procentdel bæredygtigt brændstof i tanken, er et samarbejde mellem AirFrance-KLM, Total, Airbus og Groupe ADP, som opererer i Charles de Gaulle lufthavn.

Ved at have 16 pct. madolie i tanken har flyet undgået 20 tons CO2-udledning, skriver selskaberne i meddelelsen.

Oven i bruger den Airbus A350-maskine, der blev brugt til flyvningen, allerede 25 pct. mindre brændstof end tidligere generationer, og ved at maskinen fik brændstof på fra en 100 pct. elektrisk kørende tankbil og ordnet al anden service af elbiler, så understreges synergien af samarbejdet mellem parterne, fremhæver de.

Selskabernes ambition er på Frankrigs vegne at drive den energivenlige omstilling, som luftfartsindustrien og transportsektoren i det hele taget står over for.

Målet er 100 pct.

Fra næste år skal fly i Frankrig bruge mindst 1 pct. SAF i deres brændstof, og det krav ventes EU at sætte op til 2 pct. i 2025 og 5 pct. i 2030.

Det er en følge af Den Europæiske Grønne Pagt, der har som mål at gøre EU klimaneutral i 2050 og mindske CO2-udledningen i 2030 med 55 pct. i forhold til udledningen i 1990.

For at imødekomme de krav vil Total også producere SAF på sit Grandpuits-raffinaderi nær Paris fra 2024.

KLM lavede sit første SAF-drevne fly i 2009, og siden har Air France-KLM-gruppen haft gang i flere programmer indenfor bæredygtigt flybrændstof.

Mellem 2014 og 2016 udførte Air France 78 flyvninger med 10 pct. SAF i tanken leveret af Total, og tests viste, at det ikke havde betydning for pålideligheden af flyvningerne, og det kræver heller ingen modificering af fly eller motorer at bruge de bæredygtige brændstoffer.

Airbus er i øjeblikket i gang med tests, så man kan certificere fly til at flyve på 100 pct. SAF i de kommende årtier.

Airbus har også installeret SAF påfyldningsstationer på sine industrielle faciliteter, så det er muligt at bruge SAF både til fly og køretøjer, der servicerer flyene.

Easyjet klimakompenserer nu for alle selskabets flyvninger 

Luftfartsselskab bytter fly ud med hurtige toge

United vil købe 200 flyvende elektriske taxier

Norwegian vil næsten halvere CO2-udledningen inden 2030 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også