Rederier går sammen om transport af CO2

Under navnet Dan-Unity CO2 vil de to danske rederier Evergas og Ultragas tilbyde transport af CO2 med skib i stor skala. Der bliver tale om en ny type tankskib.
Foto: Danske Rederier/PR
Foto: Danske Rederier/PR

To danske gasrederier, Evergas og Ultragas, har sammen etableret rederiet Dan-Unity CO2, som skal tilbyde transport af CO2.

Samarbejdspartnerne forventer, at behovet for transport CO2 vil vokse i takt med, at omstillingen af samfundet til bæredygtighed vil skabe et marked for CO2-transport i stor skala.

Dan-Unity har modtaget støtte fra Den Danske Maritime Fond til at klarlægge tekniske spørgsmål i forbindelse med tankning og opbevaring af CO2 på skibe og er nu klar til at tilbyde transport af CO2 med skib.

Hidtil er opsamling af CO2 anvendt i blandt andet kraftværker og cementproduktion, som udleder store mængder CO2, men i fremtiden ventes indsamling, deponering i undergrunden samt opbevaring og genbrug af CO2 at vokse kraftigt i omfang, og her ser de Dan-Unity en mulighed for at tilbyde transport af store mængder af CO2 med skib.

Dan-Unity råder endnu ikke over skibe, som kan stå for CO2-transport, men som et led i projektet støttet af Den Danske Maritime Fond har de undersøgt mulighederne for at bygge tankskibe til transport af CO2 med en kapacitet på mellem 7.000 til 50.000 kubikmeter af typen semi-ref gastankere, som kan transportere gas under tryk i nedkølet form.

Bag Dan-Unity står de to ledere af Evergas og Ultragas, Steffen Jacobsen og Martin Fruergaard, der tidligere har arbejdet for Mærsk.

Ifølge Børsen vil Dan-Unity CO2 samarbejde med det islandske selskab Carbfix, der er specialiseret i deponering af CO2 i den islandske undergrund.

Martin Fruergaard stopper snart i Ultragas for at blive topchef i Pacific Basin.

(Denne artikel er leveret af vores søstermedie ShippingWatch)

Danfoss og Taiwan stifter forskningscenter for grøn energi til shipping

For de danske rederier er EU's CO2-udspil ikke mindst en kamp om gratis kvoter

Danmark sætter tal på skibsfartens CO2-udledning i ny klimarapport

En global CO2-skat på shipping kan ligge år ude i fremtiden 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også