Rambøll: Industrivirksomheder uden bæredygtige tiltag går glip af milliarder

Kun hver sjette af Danmarks største industrivirksomheder tager bæredygtige tiltag for at skabe økonomisk vækst, viser en ny undersøgelse fra Rambøll – og det kan koste virksomhederne udenlandsk vækstpotentiale, lyder det.
Foto: PR / Rambøll
Foto: PR / Rambøll

Kun hver sjette af Danmarks største industrivirksomheder tager bæredygtige tiltag for at skabe økonomisk vækst – og hver femte knytter slet ikke tiltagene til virksomhedsstrategien.

Sådan lyder konklusionerne i en ny rapport fra rådgivningskoncernen Rambøll, der har taget pulsen på bæredygtighed i de danske industrivirksomheder.

De manglende bæredygtige tiltag kan få konsekvenser for virksomhederne, der kan gå glip af store muligheder i udlandet, lyder det fra direktør i Rambøll, Ib Enevoldsen.

"Mange danske virksomheder har et forspring i forhold til udenlandske virksomheder, når det kommer til at indtænke vækstpotentiale i fremtiden. Det vil kunne koste os milliarder, hvis vi ikke fortsætter i denne retning," siger han i en pressemeddelelse fra Rambøll.

 

Undersøgelsen, som 71 ud af Danmarks 250 største industrivirksomheder har svaret på, har dog også fundet, at godt 77 pct. af virksomhederne har stort fokus på at nedbringe energiforbruget, 73 pct. arbejder med at indføre affaldssortering, og 72 pct. forsøger at gøre produktionslinjerne grønnere.

Til gengæld kobler 21 pct. af virksomheder ikke de grønne tiltag sammen med virksomhedsstrategien, og det kan ifølge Steen Hildebrandt, professor og ekspert i bæredygtighed og vækst på Copenhagen Business School, koste industrivirksomhederne forretningen.

"Ellers bliver de jo aldrig en god forretning. For på lang sigt er bæredygtighed nemlig deres 'licence to operate', og den måde, hvorpå de får flere medarbejdere og kunder nu og i fremtiden," siger han i meddelelsen fra Rambøll.

Rambølls undersøgelse har samtidig fundet, at det primært er kundernes efterspørgsel på bæredygtige løsninger, der industrivirksomhedernes omstilling – hastigt efterfulgt af et ønske om at tage ansvar for samfundsmæssige udfordringer og overholde lovgivning og regulativer.

Kun 30 pct. af de adspurgte virksomheder indfører bæredygtige tiltag for at skabe nye forretningsmuligheder.

Hver femte industrivirksomhed har udrullet nye grønne tiltag trods corona

Produktionsvirksomheder kræver bindende nationalt energieffektiviseringsmål

Klimapartnerskab vil gøre dansk produktionsindustri klimaneutral i 2030 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også