Vattenfall får millioner til undersøgelse af CO2-fri stålproduktion i storskala

Et konsortium bestående af Vattenfall, stålproducenten SSAB og mineselskabet LKAB ved navn Hybrit vil gøre en af verdens største klimasyndere, stålproduktion, grøn ved at benytte brint.
Pilotfasen frem mod 2024 vil i sig selv koste hele 1,6 mia. SEK (1,1 mia. kr.), men der er allerede gode takter. I august kunne Hybrit præsentere de indledende positive resultater fra forsøg på at producere CO2-fri jern til stålproduktion.
De lovende resultater har nu fået Energimyndigheten til at bevillige 22 mio. SEK (15,6 mio. DKK) til en storstilet evaluering af forsøget, der skal komme med bud på, hvordan pilotprojektet kan overføres til storskala produktion.
Evalueringen skal kigge på valg af teknologier, logistik, anlægsdesign og ikke mindst lokation.
"Vi er meget glade for igen at modtage støtte fra det svenske energibureau i vores unikke samarbejde om den fossilfri værdikæde," siger Andreas Regnell, bestyrelsesformand for Hybrit Development og Senior Vice President for strategisk udvikling i Vattenfall, i en pressemeddelelse.
Andreas Regnells "igen" dækker over, at de svenske myndigheder allerede har støttet projektet med omkring 650 mio. SEK (462 mio. sek).
Byggeriet af et reelt anlæg er planlagt til 2023 efter demofasen er overstået og målsætningen er en idriftssættelse i 2026, hvorved der for første gang vil blive produceret CO2-fri stål til det kommercielle marked.
Stålproduktion står i sig selv for lige knap 10 pct. af den globale udledning af drivhusgasser.
(Denne artikel er leveret af vores søstermedie EnergiWatch)
Svenskere tæt på verdens første grønne jernmalm
1.000 projekter står i kø for at få fat i EU's grønne midler
Dansk værft vil genanvende stål til tre eiffeltårne i historisk ophugningsopgave
Relaterede artikler:
Svenskere tæt på verdens første grønne jernmalm
For abonnenter