CleantechWatch

Forskere: Et stærkt klimaborgerting er afgørende for at nå klimamålene

Befolkningen skal i højere grad inddrages i klimapolitikken, siger to forskere. Faktisk er en inddragelse af befolkningen en af forudsætningerne for at nå målsætningerne i klimaloven.

Foto: Stine Tidsvilde

Borgerinddragelse og medejerskab skal være en del af den grønne omstilling. Faktisk er en inddragelse af befolkningen en af forudsætningerne for at nå målsætningerne i klimaloven.

Sådan lød det fra sociolog Anders Blok, da han deltog i en debat til Klimafolkemødet om det såkaldte klimaborgerting, regeringen etablerede i år som en del af klimaloven. Det skriver Videnskab.dk.

Kort sagt skal et klimaborgerting fungere som en form for borgernes klimastemme og bestå af 99 tilfældigt udvalgte borgere.

Efter debatten uddybede Anders Blok til Videnskab.dk, hvorfor det ifølge ham er så centralt, at et klimaborgerting udstyres med en stærk stemme.

"Hvis ikke et borgerting får et stærkt mandat, kan det betyde, at den grønne omstilling bliver en niche-dagsorden, hvor det kun er et udsnit af befolkningen, der kan se sig selv i den her omstilling," lød det fra Anders Blok, der er lektor ved Sociologisk Institut på Københavns Universitet, til Videnskab.dk.

Et klimaborgerting kommer til at bestå af 99 medlemmer, som over de 2 år skal debattere borgernære dilemmaer og løsninger, der er forbundet med klimaudfordringerne.

Borgerne vil være tilfældigt udvalgt, og de vil debattere emner, som klimahandlingsplanen har lagt ud for den grønne omstilling.

Til at rådgive borgerne vil der sidde et fagpanel af eksperter.

De 99 medlemmer af borgertinget vælges ud fra kriterier som alder, køn, geografi, uddannelse og indkomst. Det bliver Danmarks Statistik, der foretager udvælgelsen, som skal sikre tilnærmelsesvis repræsentativitet mellem borgertingets medlemmer og befolkningen som helhed.

Som det ser ud nu, skal borgertinget kun fremlægge sine konklusioner og anbefalinger til ministeriet, der ikke er bundet til at handle på dem.

Arbejdet med et borgerting er imidlertid forsinket af COVID-19, og der er ikke nogle klare udsigter for, hvornår det sparkes i gang. 

Men kan det overhovedet lade sig gøre, at borgerne finder frem til reelle løsninger ved at diskutere frem og tilbage i en forsamling?

Flere lande har efterhånden eksperimenteret med at inddrage borgerne i beslutningsprocesserne, og vi skal ikke langt væk, før vi kan høste erfaringer, forklarer Julie Uldam, der er lektor på CBS og blandt andet forsker i civil aktivisme.

"Det er både i tråd med forskning og erfaringer, at borgerinddragelse med et stærkt mandat på mange måder styrker den demokratiske proces og hjælper med at legitimere den grønne omstilling overfor borgerne, der ellers kan føle, at de er langt fra den politiske proces," forklarer Julie Uldam til Videnskab.dk

"En af de ting, der er vigtige i den sammenhæng, er, at processen er gennemsigtig, så folk kan se, hvordan det foregår. Vi har set eksempler som De Gule Veste i Frankrig, der har demonstreret i stor stil, fordi de føler, at de simpelthen er blevet afkoblet fra den politiske dagsorden," fortsætter forskeren.

I det nuværende format skal 99 tilfældigt udvalgte danskere forme et borgerting. Der er altså ingen garanti for, at det er borgere, der deler samme klimaengagement og holdninger.

Til spørgsmålet om, hvorvidt det ikke kan være med til at forplumre debatten, hvis borgerne er dybt uenige, svarer både Anders Blok og Julie Uldam, at uenighed kan være med til at drive debatten fremad.

Det er faktisk kernen i det levende, debatterende demokrati ifølge Anders Blok.

"Borgerne arbejder på at holde en samtale kørende rundt om den uenighed, der må være, og det tillader rent faktisk en diskussion på tværs af synspunkter. Det skaber ikke nødvendigvis enighed, men man har set, at folk skifter holdning undervejs i de her debatter."

(Denne artikel er videreformidlet af Ritzaus Bureau på vegne af Videnskab.dk)

Polen tør op over for 2050-mål

Internationale miljøorganisationer skuffet over Danmarks klimalov 

Mere fra CleantechWatch

Her er ugens bedste historier på CleantechWatch

Frasalg af aktier som følge af en høj arveafgift, et forslag til en ny emballagelov fra EU og flere vandfolk til rådgivningsbranchen er blandt andet nogle af de ting, der har været på tapetet i ugens løb.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

CleantechWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs