Fra diesel til brint: Thise Mejeri vil udskifte alle lastbiler

Hos Thise Mejeri har transportens CO2-udledning været den post, der har gjort mest ondt hos andelsmejeriets adm. direktør Poul Pedersen.
Løsninger til CO2-neutral strøm og varme er allerede fundet, men nu har Poul Pedersen muligvis knækket koden til at reducere CO2-udledningen hos mejeriets transport af mælk.
Således vil Thise Mejeri i første omgang erstatte én ud af sine ti lastbiler fra diesel til brint til næste år.
"Det er ikke bare tågesnak. Det er det her, som vi skal i gang med. I 2021 skal vi meget gerne have den første ude at køre," siger Poul Pedersen til AgriWatch.
Købet af brintlastbilen skal ses som en test. Hvis den kommende brintlastbil fungerer, skal de resterende ni lastbiler, som enten henter mælken fra andelshaverne eller kører mælken ud til kunderne fra mejeriets adresse i Roslev nær Skive, skiftes ud "hurtigst muligt".
"Vi er kendt for at tage nogle skridt til at starte med, som ikke ved første øjekast er en god forretning, men det bliver det. Jeg er overbevist om, at de fossile brændstoffer er noget, som udgår hurtigere, end man regner med," siger Poul Pedersen.
Ifølge Poul Pedersen går 25 pct. af Thise Mejeris energiforbrug til transport. Det svarer til omkring 1700 ton CO2. Udskiftningen af én lastbil vil derfor spare mejeriet for 170 ton CO2 pr. år ifølge direktøren.
Langsigtet investering
Umiddelbart vil investeringen i en brintlastbil ikke være rentabel på den korte bane, men Poul Pedersen er overbevist om, at det ude i fremtiden vil gavne det nordjyske andelsmejeri.
Jo bedre teknologien bliver og med en forhåbentligt stigende interesse fra Christiansborg, kan udskiftningen af dieselmotorene blive en rentabel investering.
"Man ved jo ikke, hvad politikerne på Christiansborg kan finde på. Hvis man giver tilskud til brintanlæg, bliver det økonomisk interessant," siger Poul Pedersen.
Poul Pedersen forventer, at prisen på brintlastbilerne vil være højere end lastbilerne, der kører på diesel.
Men man skal vise, at man gør noget frem for at vente på, at nogle andre gør det, siger han, men understreger samtidig, at man heller ikke må investere i sådan en grad, at mejeriet svækkes på konkurrencedygtigheden.
"Hvis der er alt for mange, der venter med at investere, indtil det er en guldrandet forretning, går det for langsomt," siger Poul Pedersen.
I oktober 2019 sendte Arla to lastbiler ud på de københavnske motorveje med biogas i tanken i en testperiode. Forventningen fra andelsselskabet var at reducere lastbilernes CO2-aftryk med 53 pct.
Gunstige forhold
Nok er det ikke brint, men Poul Pedersen transporterer sig selv rundt i en Tesla til daglig.
Han har på et personligt plan oplevet de problemer, der kommer med transportmidler, der kører på andet end benzin og diesel. Han nævner blandt andet et mangelfyldt ladenetværk og andre "børnesygdomme" ved transportmidler med alternativt brændstof.
Det bliver ikke nødvendigt for Thise Mejeri at investere i sin egen brintstation, i det mejeriets lastbiler kan tanke hos Greenlab, der ligger 14 kilometer fra mejeriet. Thise Mejeri har i forvejen et samarbejde med Greenlab omkring grønne brændstoffer.
"Det, der afholder mange bilfirmaer fra at investere i brint, er, at der først skal udvikles nogle påfyldningsmuligheder, og det er enorme beløb," siger Poul Pedersen og fortsætter:
"Vi får mulighed for at bruge Thise Mejeri og Greenlabs synergier. Jeg har ikke nogen forstand på at producere brint, men jeg har forstand på at køre en bil hen til Greenlab for at fylde den op med brint."
Thise Mejeri omsatte for 1,077 mia. kr. og producerede 106 mio. kg mælk i 2019. Mejeriet har 70 andelshavere.
(Denne artikel er leveret af vores søstermedie AgriWatch)
Thise vil købe stor brintlastbil
Klimaregnskab for samtlige landmænd i EU kan snart blive en realitet