Her er ugens bedste historier på CleantechWatch

Uge 12 har blandt andet budt på skraldekonflikt, en topchef, der anbefaler salg af det selskab, han står i spidsen for, og lange udsigter til affaldssortering på hospitalerne. 
Strejkende renovationsarbejdere blokerede onsdag morgen indkørslen til Amager Bakke i et par timer. | Foto: Jens Dresling
Strejkende renovationsarbejdere blokerede onsdag morgen indkørslen til Amager Bakke i et par timer. | Foto: Jens Dresling

Redaktionen har hele ugen haft snuden i skraldesporet og fulgt konflikten mellem renovationsarbejderne og Amager Ressourcecenter (ARC), der på vegne af sine fem ejerkommuner – København, Frederiksberg, Tårnby, Dragør og Hvidovre – er ved at hjemtage affaldsindsamlingen fra private renovationsvirksomheder, tæt.

Stridens kerne er den fremtidige arbejdstid på det sene af de to hold af skraldemænd – også kaldet ’2. holdet’ – i deres ansættelse hos ARC. Konkret mener 3F at have indgået en aftale med ARC om, at 2. holdet har fri kl. 17.30. Det afviser ARC at have nikket ja til. Her mener man, at arbejdsdagen kan slutte senere – blandt andet for at sikre tid til at oplade ARC’s nye el-skraldebiler mellem de to hold af renovationsarbejdere.

Onsdag pålagde Arbejdsretten renovationsmedarbejderne at genoptage arbejdet, ligesom de er blevet idømt bod. Det fik dog ikke renovationsmedarbejderne tilbage i skraldebilerne. Fredag lød meldingen, at de ville mødes igen mandag morgen til et nyt møde.

Anbefaler salg af Quantafuel

For aktionærerne i den pressede cleantech-virksomhed Quantafuel bliver 29. marts skæringsdagen. Her skal de senest tage stilling til, om de vil sælge deres aktier til den britiske affalds- og ressourcekoncern Viridor til en pris på 6,38 norske kroner per aktie.

Og det skal man, hvis man lytter til selskabets danske topchef Lars Rosenløv. 

”Selvom nogen vil synes, at prisen er dårlig – og det er der jo altid nogen, der vil have en mening om – så mener vi, at det faktisk er prisen, som selskabet ser ud i dag. Det håber vi, at aktionærerne kan se, for alternativerne er nok dårligere,” sagde Lars Rosenløv, der i et interview med CleantechWatch gentog behovet for hurtigt at få rejst kapital for at kunne fortsætte driften på Quantafuels nuværende plastgenanvendelseanlæg i Skive og Kristianssund i Norge, samt på sigt at etablere et betydeligt større anlæg i Esbjerg.

Fortsætter i samme spor

Ugen bød også på regnskab fra vandrenseselskabet Aquaporin. Det viste en løftet omsætning, men også et stigende underskud. Det var dog inden for skiven af den udmeldte guidance fra november, hvor selskabet opjusterede sin salgsprognose for 2022, og der er ikke planer om at skifte strategisk spor i 2023. 

”Vores tilgang med at fokusere på meget få, men meget specifikke kunder og segmenter har gjort, at vi har nået den omsætning, vi har. Inden for disse segmenter har vi virkelig ønsket at begrænse det til nogle få nøgleapplikationer og nogle få nøglekunder,” lød det i et efterfølgende interview med selskabets adm. direktør Matt Boczkowski. 

Langt tilløb på hospitalerne

På landets hospitaler og sygehuse er man imidlertid nødt til at skifte spor, når det kommer til affaldssortering, hvor kravet om at affaldssortere trådte i kraft 1. januar. 

For nuværende bliver mere end 80 procent af affaldet kørt direkte til forbrænding, og der er ikke bare tale om et par poser madaffald. Alene fra hovedstadens hospitaler sendes cirka to ton affald til forbrænding – i timen. Så der er umiddelbart nok at tage fat i. Processen med at sortere affald er da også sat i gang i alle regioner, men der er stor forskel på, hvor langt man er kommet. 

”Sorteringen en stor logistisk opgave, som kræver indkøb af nyt sorteringsmateriel, indpasning i drift, eventuelle nye kontrakter med leverandører og kommunikation med personale, patienter og pårørende. Dette arbejde kræver tid til planlægning, indkøb og udbudsprocesser, og derfor er den udvidede sortering af husholdningslignende erhvervsaffald ikke helt i mål endnu, men vi er rigtig godt på vej,” skrev vicedirektør i Danske Regioner, Tommy Kjelsgaard, i et mailsvar til CleantechWatch.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også