CleantechWatch

Kommune klar med påbud for at sikre grundvand

Thisted Kommune vil give påbud om at undlade brug af pesticider og nitrat på matrikler, hvis det ikke er muligt at opnå det gennem frivillige aftaler.

Foto: Mikkel Hørlyck

Thisted Kommune er villig til at give påbud om dyrkningsrestriktioner på et antal matrikler i boringsnære beskyttelsesområder. Det har en enig kommunalbestyrelse besluttet denne uge for at sikre grundvandet i en række såkaldte boringsnære beskyttelsesområder.

Det skriver Nordjyske.

Beslutningen går ud over i alt 49 lodsejere, der dyrker arealer indenfor i alt 15 boringsnære beskyttelsesområder i kommunen. To af matriklerne tilhører Thisted Kommunes borgmester, Niels Jørgen Pedersen (V), som måtte erklære sig inhabil og forlade kommunalbestyrelsens mødesal, mens sagen blev behandlet.

Viceborgmester Jens Kr. Yde (K) trådte i hans sted, og fra ham lyder det, at håbet er, at det er muligt at gennemføre dyrkningsrestriktionerne i de boringsnære beskyttelsesområder gennem frivillige aftaler.

Det fremgår af sagsfremstillingen til kommunalbestyrelsen, at Skat kræver, at der er truffet en politisk beslutning om ”påbudsvillighed på matrikelniveau”, hvis en lodsejer skal opnå skattefritagelse for sin erstatning ved frivilligt at indgå en aftale om dyrkningsbegrænsninger i et boringsnært beskyttelsesområde, både når det gælder brug af pesticider og i forhold til nitratfri drift af jorden.

Fynsk forsyning har købt landbrugsjord til sikring af grundvand

Fors indgår sin første BNBO-aftale med privat lodsejer

Vandbranchen og landbrugssektoren bliver enige om fælles BNBO-skabelon

Mere fra CleantechWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

CleantechWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs