CleantechWatch

EU-Kommissionen: Klimakrise skal løses i samarbejde med Afrika

EU og Afrika skal arbejde sammen om grøn omstilling og digitalisering. Ny strategi skal styrke samarbejdet.

Foto: JOHN THYS/AFP / AFP

Et fornyet samarbejde mellem EU og Afrika skal sætte ind for at bekæmpe klimaforandringer og bidrage til den digitale omstilling.

EU-Kommissionen fremlægger mandag en ny EU-Afrika-strategi med fem punkter, som skal danne grundlag for et nyt partnerskab.

En strategi, som er vigtig for begge kontinenter, mener EU's udenrigschef, Josep Borrell.

"Dette er et af de vigtigste internationale partnerskaber, EU skal bygge. Den her strategi handler ikke om, hvad der er godt for EU og Afrika hver for sig. "

"Men det handler om, at to kontinenter skal arbejde sammen for at nå et fælles mål i fremtiden. Blandt andet med klimaforandringer og digitalisering," siger han.

Ifølge forslaget skal EU og Afrika samarbejde om grøn omstilling, digitalisering, migration, skabelse af bæredygtig vækst og job samt at skabe fred.

EU er Afrikas første partner inden for handel, udenlandske investeringer og udvikling.

Men nu skal der et ekstra lag på samarbejdet, hvis det står til EU-Kommissionen. 

Det skal sikre, at partnerskabet ikke kun handler om økonomiske forbindelser, mener den finske EU-kommissær for internationale partnerskaber Jutta Urpilainen.

"Denne strategi er vores udstrakte arm til vores fælles fremtid. Afrika og EU skal samarbejde om at være førende på den grønne og digitale omstilling, lige som vi skal skabe bæredygtige investeringer og job."

"Det er især til de unge og kvinderne, som skal kunne leve et liv fuld af muligheder. Til dem siger jeg: I kan regne med os, vi er jeres partnere," siger hun.

Urpilainen understreger, at strategien er udarbejdet i overensstemmelse med EU's værdier såsom respekt for menneskerettigheder, retsstatsprincippet og demokrati.

Partnerskabet mellem EU og Afrika blev etableret i 2000 på det første topmøde mellem EU og Afrika.

Samarbejdet er styret af den fælles EU-Afrika-strategi, som blev vedtaget på det andet topmøde mellem parterne i 2007.

Der er afholdt fem topmøder mellem EU og Afrika. Det næste finder sted i oktober i år.

Mere fra CleantechWatch

Klumme: Slut med kejserens nye klimaklæder

På COP26 i Glasgow har virksomheder og verdensledere forsøgt at finde løsninger på den globale klimakrise. Alle er enige om, at ambitionerne skal øges. Alligevel ser vi stadig virksomheder på stribe annoncere CO2-neutrale målsætninger, som klinger hult, skriver Thomas Schrøder, der er direktør i Schneider Electric, i denne klumme.

Verdo bliver et andelsselskab

Ændringen vil ikke betyde noget for den daglige drift, men det vil give forbrugerne øget indflydelse på Verdo og øge demokratiseringen, siger selskabet.

Læs også

Seneste nyt

Se flere jobs