Borgmester om affaldssortering: Lad robotterne komme til

Det er mere effektivt og billigt at lade robotter sortere affald centralt på affaldsanlæggene, mener fynsk borgmester. Tilladelse til fynsk eftersortering afventet godkendelse i mere end to år. 
Foto: Finn Frandsen
Foto: Finn Frandsen

Det er med en vis portion modvilje, at Søren Steen Andersen (V), borgmester i Assens Kommune, sorterer sit affald. Han har nemlig sammen med de andre fynske borgmestre i årevis ønsket et såkaldt robotiseret eftersorteringsanlæg, hvor en af gevinsterne er, at man netop slipper for at sortere plast og drikkekartoner decentralt i husstanden. 

Det skriver Fyens Stiftstidende

”Ordningen er både dyrere og dårligere målt i forhold til visse sorteringsanlæg i Norge og Holland. Teknologien er så fremskreden, at robotter sorterer bedre, end vi selv er i stand til,” siger han til mediet. 

Af samme grund har man på Fyn søgt dispensation for den decentrale affaldssortering, som ifølge ekspertgruppen Proces-Fyn, der står bag modellen, er mere end fire gange så effektiv og koster halvdelen af den nuværende ordning ifølge, men ansøgningen om et avanceret eftersorteringssystem har i mere end to år ligget i Miljøministeriet og samlet støv, fortæller Søren Steen Andersen.

Han får opbakning af Henrik Wenzel, der er professor ved Institut for Grøn Teknologi ved Syddansk Universitet. 

”Kun med robotternes hjælp til en præcis sortering kan Danmark leve op til EU’s krav om genanvendelse af materialer. Med centrale anlæg giver det ikke længere mening at sortere mælkekartoner og plast fra restaffald i husstanden. Klimagevinsten ved at sortere det fra på centrale anlæg er langt større,” har han tidligere udtalt til Fagbladet 3F.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også