Meldgaard vinder kontrakt frem til 2042 om nyt sorteringsanlæg hos Nordværk

Miljøkoncernen har vundet den trecifrede millionopgave med at etablere og drive et nyt anlæg i Aalborg, der fra 2024 skal kunne separere poser med henholdsvis mad- og restaffald. (Opdateret)
Foto: AALBORG KOMMUNE
Foto: AALBORG KOMMUNE

Med klimaaftalen for affaldssektoren er det slut med nye kommunalt ejede sorteringsanlæg, og nu har miljøkoncernen Meldgaard sikret sig en de første store kontrakter som følge af den nye virkelighed.

Meldgaard har vundet retten til at etablere og drifte et nyt sorteringsanlæg i Aalborg, der fra 2024 vil kunne separere grønne poser med madaffald fra sorte poser med restaffald.

Kontrakten betyder, at Meldgaard både skal bygge og efterfølgende og eje og drifte det såkaldte farvesepareringsanlæg de følgende 18 år – altså frem til 2042.

”Vi glæder os til at sætte skub i klimaplanens intentioner og styrke samarbejdet mellem private og offentlige virksomheder,” lyder det i en meddelelse fra Henrik Meldgaard, direktør i Meldgaard Miljø og medejer af gruppen.

Det kommunale affaldsselskab Nordværk oplyser til CleantechWatch, at den samlede kontraktsum beløber sig til omkring 350 mio. kr.

Prisen er baseret på en aftalt tonpris på det affald, Aalborg Kommune minimum ventes at kunne levere anlægget, hvilket er 42.000 ton årligt. Hvis den samlede mængde indleverede affald overstiger minimumsmængden, falder den tonpris, Meldgaard herefter modtager, således at miljøvirksomheden og det kommunale affaldsselskab Nordværk deler fortjenesten ved den øgede sortering.

Anlægget, der kommer til at ligge på Nordværks matrikel, kan følge Aalborg Kommune behandle op til 50.000 ton affald årligt – heraf 10-15.000 tons madaffald – fra kommunens borgere.

Formand Nordværk, Lisbeth Lauritsen, påpeger over for CleantechWatch, at man er glad for den nye aftale, omend det mest optimale fra et kommunalt synspunkt havde været at drive anlægget selv.

”Men vilkårene nu er liberaliseringen af affaldssektoren, så nu får vi et godt samarbejde med Meldgaard,” siger hun.

Ikke i mål med bioaffaldet

Bagtæppet for løsningen er, at Aalborg – trods fristen ved udgangen af 2022 – er blandt de kommuner, der endnu ikke sorterer bioaffald separat i husstandene.

Det begynder man først at gøre i medio 2024, hvor det nye farvesorteringsanlæg ventes at komme i drift. Her er det politisk blevet besluttet, at borgerne skal smide de grønne bioposer i den samme container som de sorte poser med restaffaldet.

Løsningen gør det muligt at frasortere madaffald uden at skulle opstille ekstra containere eller installere skillerum i de eksisterende, påpeger klima- og miljørådmand Per Clausen (EL).

”En afgørende faktor er, at vi ikke ønsker at etablere ekstra nedgravede containere i Aalborg og Nørresundby. Det ville både inddrage parkeringspladser samt give ekstra kørsel og dermed udledning af CO2,” siger han.

Den kommende sorteringsanlæg, der er det første af sin slags i Danmark, er udviklet og designet af svenske Envac Optibag.

I kontrakten er det indskrevet, at Aalborg Kommune ved kontraktudløb overtager bygningen til anlægget.

(Opdateret kl. 11:10 med flere detaljer om kontrakten.)

Nordjysk affaldsselskab forbereder salg af sorteringsanlæg

Nordjyllands affaldsfusion har fået nyt navn

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også