Affaldskontrakt til en halv milliard kroner er gået i vasken

Udbudsreglerne blev ikke fulgt, da renovatøren Urbaser for en uge siden vandt Danmarks største affaldskontrakt på en halv mia. kr. Derfor har Aarhus Kommunes affaldsselskab nu måttet trække kontrakten tilbage.
Foto: Stefan Thirup-Bielefeldt
Foto: Stefan Thirup-Bielefeldt
AF NIELS H. BÜNEMANN, FREELANCER

Som følge af en juridisk fadæse er en af Danmarks største affaldskontrakter – til en værdi på en halv mia. kr. – gået i vasken. Aarhus Kommunes affaldsselskab har ifølge en juridisk vurdering ikke overholdt udbudsreglerne, og derfor må udbuddet gå om.

Kontrakten blev ellers for blot en uge siden tildelt renovationsselskabet Urbaser, men nu har det kommunale selskab AffaldVarme Aarhus Genbrug P/S besluttet af tilbagekalde tildelingen og i stedet udskrive håndteringen af husholdningsaffald i Aarhus Kommune påny.

Den dramatiske udvikling sker på baggrund af en klage over udbudsforløbet, som  renovationsfirmaet Remondis har indgivet til statens klagenævn for udbud i Viborg. I klagen anfægtes lovligheden af den evalueringsmodel, som førte til, at Urbaser vandt kontrakten.

Chefen for Genbrug og Energi-afdelingen i AffaldVarme Aarhus, Lene van der Raad, erkender, at udbudsreglerne ikke blev overholdt ved tildelingen af den store kontrakt. Hun siger i en skriftlig kommentar til CleantechWatch:

"AffaldVarme Aarhus har haft indsamling af affald i udbud. I standstill-perioden blev der indleveret en klage til Klagenævnet for Udbud. I forlængelse af denne klage har vi bedt vores eksterne advokat om at foretage en afdækning og juridisk vurdering af udbudsmaterialet og udbudsproceduren. Vores advokat har vurderet, at den af AffaldVarme Aarhus valgte evalueringsmodel er i strid med udbudsloven."

"Som følge af den juridiske vurdering fra vores advokat er vi blevet anbefalet og ser os nødsaget til at tilbagekalde tildelingsbeslutningen og annullere/aflyse udbuddene," tilføjer Lene van der Raad.

Ærgerlig udvikling

Chefen for det spanske (men amerikansk-ejede) selskab Urbasers danske selskab, Stefan Olin, ærgrer sig over denne udvikling i sagen. Det er kun en uge siden, at Urbaser med stor begejstring meddelte, at selskabet havde vundet, hvad det kaldte "Danmarks største affaldskontrakt".

"Vi er selvfølgelig voldsomt kede af, at Aarhus Kommune har besluttet at annullere den indgåede aftale. Vi havde set frem til at få og udføre den store opgave," siger adm. direktør Stefan Olin til CleantechWatch. Han mener også, at Remondis' klage over udbuddet er ubegrundet.

"Ingen parter er blevet forbigået i udbuddet. Der har været fuld klarhed om vilkårene, og der var ingen som helst tvivl om pris-modellen i udbuddet," siger Stefan Olin og fortsætter:

"Vi vil respektere Aarhus Kommunes beslutning, men jeg er på branchens vegne ked af, at der på denne måde skabes uklarhed om udbudsprocessen. Det er ikke så underligt, at kommunerne er bekymret for at udbyde, når det resulterer i klager som denne. 'Tab og vind med samme sind' gælder tydeligvis ikke i vores branche."

Ikke eneste klagesag

AffaldVarme Aarhus forventer at genudbyde affaldsindsamlingen snarest muligt i begyndelsen af 2022. Både Remondis, Urbaser og andre renovatører kan altså igen byde på den store kontrakt, der skal træde i kraft 1. april 2023.

Remondis og det kommunale selskab AffaldVarme Aarhus Genbrug P/S, ønsker ikke at kommentere sagen yderligere. Det oplyser både pressechef Pernille Andersen fra Remondis og Signe Hollensen, der er marketingchef i AffaldVarme Aarhus A/S. Det kommunale selskab i Aarhus skifter pr. 1. marts 2022 navn til Kredsløb Aarhus A/S.

Klagesagen indgår i en større sammenhæng, fordi den drejer sig om implementering af den et år gamle affaldsbekendtgørelse, der skal sikre en langt højere grad af sortering og genanvendelse af husholdningsaffald i Danmark.

Det er anden gang på et år, at Remondis har held med at indgive en klage over en kommunal affaldskontrakt. I januar i år fik Remondis medhold i en sag mod Silkeborg Genbrug og Affald A/S. Klagenævnet fandt, at det kommunale selskab overtrådte udbudsloven ved tildelingen af en kontrakt til firmaet HCS A/S Transport og Spedition. I 2020 tabte Remondis derimod en klagesag mod Hedensted Kommune.

Urbaser hiver Danmarks største affaldskontrakt i land 

Urbaser lægger stor ordre på nye elvogne 

Remondis forbereder sig på fremtidens affaldsmarked med ny Ishøj-ejendom

Remondis-chef glæder sig over mere "realistisk" prisniveau på renovatørmarkedet 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også