ARC misser milliardstøtte til CO2-fangst fra EU-fond

Champagnen forbliver på køl hos det københavnske affaldsselskab Amager Ressourcecenter.
Efter i mere end et år at have ventet på svar på en ansøgning på op til 1 mia. kr. fra EU's Innovationsfond til at støtte CO2-fangst på Amager Bakke, må ARC-ledelsen indse, at der ikke er blevet kigget deres vej.
Det fremgår af en meddelelse fra EU Kommissionens hjemmeside, hvor en liste af støtteberettigede projekter figurerer.
Pengene fra EU skulle konkret understøtte ARC's bestræbelser på i 2025 at etablere af fuldskalaanlæg til CO2-fangst på Amager Bakke, hvor selskabet i øjeblikket har et pilotanlæg i drift.
ARC havde konkret søgt om 60 pct. af finansieringen til fuldskalaanlægget – et støttebeløb, der alt efter de endelige omkostninger kunne variere fra 0,5 til 1 mia. kr.
Tidligere har direktør i ARC Jacob H. Simonsen udtalt til CleantechWatch, at opfyldelsen af et mål om et fuldskalaanlæg i 2025 var betinget af netop støtten fra EU's Innovationsfond.
"Hvis vi ender med at få en milliard, så kan vi komme ud over stepperne. Hvis vi ikke får pengene, så bliver det ikke i 2025," sagde han i oktober 2020.
Mens ARC altså misser støtten til CO2-fangst, investerer EU gennem innovationsfonden sammenlagt over 1,1 mia. euro, svarende til 8,2 mia. kr., i syv andre projekter i stor skala på tværs af unionen.
Tilskuddene skal støtte projekter, der "sigter mod at bringe banebrydende teknologier til markedet inden for energiintensive industrier, brint, kulstofopsamling, -anvendelse og -lagring og vedvarende energi", skriver kommissionen i en meddelelse. Projekterne er placeret i Belgien, Italien, Finland, Frankrig, Holland, Norge, Spanien og Sverige.
Undersøgelse viser klar klimagevinst
I juni indviede ARC sit pilotanlæg til CO2-fangst, der altså danner grundlag for planerne om på sigt gennem et fuldskalaanlæg at indfange og fjerne 500.000 ton CO2 om året.
En afgørende trædesten på vejen er at udvide pilotanlægget til et demonstrationanlæg, der skal bevise, at affaldsselskabet kan levere en CO2-fangst, der er økonomis rentabel i større skala. Demonstrationsanlægget, der allerede er sikret finansiering til, ventes klart i slutningen af 2022.
Dertil vil ARC demonstrere, at projektet kan sende den varme, der genereres i processen, ud i fjernvarmesystemet og på den måde bidrage til en grøn varmeproduktion.
Som tidligere beskrevet af CleantechWatch er det nuværende pilotanlæg til CO2-fangst på Amager Bakke allerede blevet gennemstuderet af forskere fra DTU Miljø. Undersøgelsen påviser en klokkeklar nettogevinst ved at indfange CO2 fra ARC's affaldsforbrænding, selvom det betyder et højere elforbrug og reduceret gevinst ved forbrænding.
Den gevinst, forklarede Valentina Bisinella, adjunkt ved DTU Miljø, tidligere i november til CleantechWatch, vil kun blive større i takt med, at energiforsyningen bliver grønnere.
"I fremtiden – med grønne energikilder – vil affaldsforbrænding uden CO2-fangst være en byrde for klimaet," sagde Valentina Bisinella.
Beregningerne baserer sig på det fuldskalaanlæg, som ARC har søgt om midler til at etablere, men altså ikke fået.