Nordisk slutdepot for lavradioaktivt affald skal erstatte deponering i Esbjerg
Midlertidige lagre med flere hundrede ton radioaktivt affald i den jyske by Esbjerg står til at blive udfaset.
I hvert fald, hvis det står til Nordisk Råd, der har givet grønt lyst til, at der skal arbejdes på en fælles nordisk løsning til deponering af det lavradioaktive Norm-affald, der står for naturligt forekommende radioaktivt materiale.
Det skriver JydskeVestkysten, der har talt med folketingsmedlem med sæde i Nordisk Råd Anders Kronsborg (S), som kalder Norm-affald, der ofte er et biprodukt af olieboringer i Nordsøen, et støt voksende problem i Danmark.
"I Norden har vi en vision om at blive den mest bæredygtige region, og jeg er glad for, at partierne i hele Norden bakkede op om en fælles løsning for Norm-affaldet, siger Anders Kronborg, til avisen.
Det glæder Jesper Frost Rasmussen (V), borgmester i Esbjerg, der ad flere omgange forgæves har forsøgt gøre politikerne opmærksomme på, at branchen vedkender sig sit ansvar samt regningen for bortskaffelse, men simpelthen mangler et sted at deponere affaldet – Esbjerg er nemlig ikke løsningen, har han tidligere sagt til Jydske Vestkysten.
EU-direktiv dikterer dansk handlingsplan
Radioaktivt affald har ikke kun givet genstand til debat på den nordiske scene. På EU-niveau har det kastet et nyt affaldsdirektiv af sig.
Af direktivet fremgår det, at samtlige medlemsstater skal vedtage en national politik om "ansvarlig og sikker håndtering af radioaktivt affald", fremgår det af Sundhedsstyrelsens hjemmeside.
I Danmark har det ved årsskiftet medført en handlingsplan, hvoraf det blandt andet fremgår, at staten har ansvaret for at etablere sikre affaldsveje for "alt radioaktivt affald, der frembringes i landet".
Det indebærer al affald, som er genereret af industrien, herunder også medium- og lavniveaus radioaktivt affald som Norm-affald.
Bredt dansk samarbejde afventer 80 EU-millioner til stort affaldsprojekt
EU-direktiv sender radioaktivt affald til deponi i Roskilde
Dansk Dekommissionering åbner atter dørene for radioaktivt affald