Affaldsselskaber kritiseres for brug af biomasseaffald i ovnene

Det er problematisk, at forbrændingsanlæg anvender store mængder have- og parkaffald i sine ovne, da næringsstoffer dermed går tabt, påpeger flere iagttagere.
Foto: Jens Hartmann Schmidt
Foto: Jens Hartmann Schmidt

Der er tale om ressourcespild, når affaldsselskaber fyrer med haveparkaffald på sine forbrændingsanlæg, da der dermed går vigtige næringsstoffer fra bioaske tabt, som ellers kunne være anvendt i landbruget.

Det anfører Dall Enegy, der som fremstiller biomasseforbrændingsanlæg, og Hededanmark, der blandt andet afsætter bioaske til landbruget, over for Klimamonitor.

Bagtæppet er, at Miljøministeriet i sin Handlingsplan for cirkulær økonomi fra juli i år lægger op til, at haveaffald bør komposteres eller brændes på biomassefyrede værker, så næringsstoffer kan genanvendes til jordforbedrende formål.

Affaldsselskabet ARC, hvis forbrændingsanlæg Amager Bakke anvender biomasseaffald i sine ovne, skriver i et mailsvar til Klimamonitor, at man "er enige i det overordnede ønske om større cirkularitet", men at brugen af biomasseaffald i selskabets ovne blandt andet tjener til at "reducere energiudnyttelse af biomasse i hovedstadens energi- og varmeforsyning".

Tidligere har ARC i høringssvar til Miljøministeriet også understreget, at brugen af biomasseaffald i selskabets anlæg er med til at udnytte den nuværende overkapacitet på affaldsforbrændingsområdet.

"Efter ARC’s vurdering kan biomasseaffald hensigtsmæssigt indgå som suppleringsbrændsel på affaldsenergianlæg, hvilket giver mulighed for kapacitetsudnyttelse frem til, at det overflødiggøres af en velfungerende national fordeling af forbrændingsegnet af fald," skrev ARC.

ARC-direktør: "Jeg omgiver mig meget hellere med folk, der udfordrer mig, end rygklappere"

ARC indvier CCS-pilotprojekt på Amager Bakke 

Affaldsaftalen har gjort sektoren til en ideologisk kampplads  

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også