Faerch vil være med til at kickstarte brugen af bæredygtig emballage i USA med opkøb

Det er ønsket om at kickstarte et større og bredere amerikansk fokus på bæredygtig emballage, som nu får fødevareemballagevirksomheden Faerch til at etablere sig i USA med købet af det israelske selskab MCP Performance Plastic, der allerede opererer i landet.
Det fortæller Flemming Viberg, senior director for group M&A hos Faerch, til CleantechWatch.
"USA er et kæmpe marked, som er interessant for os. En af grundene til, at det er blevet mere interessant, er, at hele diskussionen om bæredygtighed og circularity også pågår i USA, i hvert fald i nogle stater. Vi har i Europa igennem de seneste år været bannerfører for at lave bæredygtig fødevareemballage, og der kan vi se, at USA hænger bagefter," siger han og fortsætter:
"Vi plejer at sige, at de nok er 10 år efter Europa bredt set i forhold til rejsen omkring bæredygtig emballage, og vi mener, at vi kan være dem, som går ind og er med til at kickstarte det i USA."
"Relativt lille opkøb"
Med købet af det israelske selskab overtager Faerch både produktionsfaciliteter i den amerikanske by Chicago samt i Israel. Dermed er det første gang, at den danske fødevareemballagevirksomhed etablerer sig uden for Europas grænser.
Ifølge Faerchs adm. direktør, Lars Gade Hansen, får den Holstebro-baserede virksomhed dermed også i højere grad adgang til det amerikanske marked, som ifølge topchefen anslås at ligge på 55 mia. dollar, svarende til 348 mia. kr. Det fremgår af pressemeddelelsen, som blev sendt ud mandag i forbindelse med offentliggørelsen af købet.
Hvor stor en del af milliardmarkedet, som Faerch på sigt forventer at gøre indhug i, er Flemming Viberg dog ikke meget for at sætte tal på. På samme måde ønsker han heller ikke at sætte tal på, hvor meget Faerch har betalt for det israelske selskab, der i alt har 200 ansatte. Han beskriver det dog som "et relativt lille opkøb".
"De omsætter for cirka 300 mio. kr., men det gør bare adgangen til brand owners, detailhandlere og fødevareproducenter meget nemmere, når man er der, og man har en produktion. Så det er første step på USA-rejsen," fortæller han og forklarer, at det også er en af årsagerne til, at virksomheden har valgt ikke selv at opføre en fabrik på den anden side af Atlanten trods tanker herom.
"Problemet er, at hvis vi byggede en fabrik i USA, så starter vi uden kunder, hvorimod hvis vi laver et opkøb, har vi allerede en kundemasse at starte med. Og det er så det, vi har gjort nu," forklarer han.
Godt match
Selvom at der er tale om "et relativt lille opkøb" ifølge Flemming Viberg, mener han, at der er tale om et godt match mellem de to selskaber.
"Vi havde en ønskeprofil, og der har MCP matchet på mange af de punkter. Der er mange elementer, men ét af dem er, at de har en ret ny fabrik. Den er etableret i 2018 og har et nyt produktionssetup, er godt organiseret og så skal man også huske, at selvom fabrikken er ny, er det en israelsk-ejet virksomhed, som har eksporteret til USA i mange år. De har derfor et godt netværk," forklarer han.
Han lægger samtidig heller ikke skjul på, at der er tale om et stort marked, som virksomheden nu giver sig i kast med. Derfor har Faerch også udset sig visse områder, som man vil fokusere på.
"Hvis man skal dække hele USA, skal man være på både øst- og vestkysten samt midtvest også. Nu starter vi i Chicago-området i midtvest, men i forhold til fokus på bæredygtighed er der både øst- og vestkysten samt området omkring Chicago, som allerede nu har den rigtige agenda, så det er selvfølgelig de områder, vi kigger på. Om vi så også skal have fabrikker flere steder, kan godt være, men nu starter vi her," forklarer han.
Flere har forsøgt
I første omgang er fokus dog et andet sted, påpeger Flemming Viberg.
"Vi skal have lavet en plan for, hvordan vi indtager USA, og det er der jo mange, som har forsøgt at gøre før, så det skal man gøre på en intelligent måde, men der er ingen tvivl om, at vi gør det med overskriften circular packaging, og det er det, som gør, at vi kan gøre en forskel," fortæller han.
Du nævner, at mange har prøvet at indtage det amerikanske marked før jer. Hvad er det, som gør, at I har en tro på, at det lykkes for jer?
"For det første har vi kigget på dette i flere år, så vi har gjort vores forarbejde godt. Vi har lavet masser af markedsanalyser, og så kender vi markedet ret godt, vil jeg mene. Udfordringen er nu at komme tættere på kunderne og høre, hvor langt de er i forhold til deres ambitioner omkring bæredygtig fødevareemballage og så i fællesskab lave en realistisk plan."