Fortum-selskab flipper tocifret million-underskud til overskud

Miljø- og affaldsselskabet Fortum Waste Solutions lander lidt over 33 mio. kr. på bundlinjen, fremgår det af årsregnskabet for 2020. En tvist om fortolkning af kontrakt kan lede til millionrefusion. (Opdateret)
Foto: Fortum
Foto: Fortum

(Opdateret med citat fra direktøren, der præciserer, at olie- og vandforretningen ikke genopstår)

Fortum Waste Solutions kan viske et minus foran et tocifret millionbeløb på bundlinjen ud. Det danske affaldsselskab kan dermed gå på sommerferie med et overskud på knap 33,2 mio. kr. mod et underskud på 44 mio. kr. året forinden.

Det fremgår af Fortums netop fremlagte 2020-regnskab.

Miljø- og affaldsselskabet, der er en del af Fortum-koncernen, har da også løftet sin toplinje med knap 38 mio. kr. til knap 415,9 mio. kr.

Hovedårsagen til et succesfuldt 2020 skyldes ifølge Fortums ledelse højere priser grundet et presset marked, herunder særligt det internationale.

"Den begrænsede tilgængelighed af termisk behandlingskapacitet i Europa, hvor de fleste europæiske termiske kapaciteter i kommunale affaldsforbrændingsanlæg har været 100 pct. udnyttet, har ført til øgede gate fee-priser," skriver ledelsen i årsrapporten.

Samme tendens forventes at fortsætte i indeværende år, og ledelsen forventer af den grund et lignende resultat som i 2020, lyder det.

Olie- og vandforretning genopstår ikke

Alt er dog ikke lutter lagkage for Fortum Waste Solution.

Ledelsen har nemlig bemærket en faldende tendens af farligt affald til forbrænding i Danmark.

Det medfører til en blanding af dansk og internationalt affald, hvilket resulterer i lavere gennemsnitspriser, lyder det fra ledelsen. Samtidig må virksomheden tage sig til takke med et lavere salg på energiområdet.

Stilles der ligeledes skarpt på den termiske behandlingskapacitet, spår ledelsen stigende konkurrence. Af den grund vil Fortum sætte alt ind på at udvikle nye ydelser inden for blandt andet flyveaske samt nye forretningsområder, skriver ledelsen.

Og med nye forretningsområder mener ledelsen en revitalisering af olie- og vandforretningen.

I maj, få dage efter at generalforsamlingen godkendte årsrapporten for 2020, frasolgte Fortum ellers sin forretningsgren OW, olie og vand, til affaldsselskabet Nordic Oily Waste.

Ifølge adm. direktør Jens Peter Rasmussen var den oprindelige strategi da også at vækste olie- og vandforretningen. Det gik dog så stærkt at rette op på OW-forretningen, at det tiltrak et godt tilbud, som Fortum ikke kunne afslå.

"Den del af forretningen gik faktisk rigtig skidt, men vi fik revitaliseret den med en positiv bundlinje, så den blev attraktiv for en ny køber. Og så gik det rigtigt stærkt, og derfor karambolerede det med vores årsrapport. Vi valgte at sælge, så vi kan fokusere på vores forretning i Nyborg," siger direktøren, der dog ikke vil præcisere forretningsgrenens salgsbeløb.

Uenigheder om fortolkning af kontrakt

Af regnskabet kan man også læse, at en tvist med en unavngiven samarbejdspartner, der bunder i uenigheder om fortolkning af en kontrakt, ifølge ledelsen kan lede til refusion på 75 mio. kr., som Fortum ellers allerede har realiseret.

Ifølge ledelsen drejer det sig om en fremtidig forpligtelse i forhold til oprydning af lejet jord.

I sagens natur er der dog mange usikkerheder forbundet med søgsmålet om at få refunderet det fulde beløb. På baggrund af ledelsens beregninger, forventer Fortum kun at skulle refundere lidt under halvdelen af det samlede refusionsbeløbet, svarende til 34 mio. kr.

"Værdiansættelsen er under forudsætning af skøn. Virksomheden har en løbende dialog med en forretningspartner om fortolkning af en kontrakt, hvilket vil føre til tilbagebetaling af allerede indregnede indtægter," skriver ledelsen.

Fortums metanolprojekt får 223 millioner kroner i støtte

Fortum-teknologi kan "vaske" 99,5 pct. af Høfde 42-forurening væk

Fortum Waste Solutions står over for mulige milliardinvesteringer i nyt sats 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også