CleantechWatch

Nyopkøbt komprimatorproducent håber på langvarigt ægteskab med ny ejer

Affaldsvirksomheden Bramidan er igen kommet på lokale hænder i form af investeringssamarbejdet Zefyr, der har lovet at sikre ny kapital til nødvendige investeringer.

Fra venstre: Kurt Bering Sørensen, formand for bestyrelsen Henrik Dueholm Madsen, Ceo Birgitte Nygaard Jørgensen, Zefyr Lars Stagaard Jensen Zefyr | Foto: Bramidan/PR

Efter seks års med solid vækst under kapitalfonden Blue Equitys vinger, ser man i Bramidans ledelse nu frem til at få en investor i ryggen med de langsigtede briller på i form af investeringssamarbejdet Zefyr Invest.

Det fortæller adm. direktør i Bramidan Henrik Dueholm Madsen til CleantechWatch i kølvandet på sidste uges nyhed om det jyske investeringssamarbejdes opkøb.

”Vi har haft en fantastisk rejse med Blue Equity med høj vækst, og vi har ekspanderet kraftigt i de sidste seks år,” siger han.

”Men jeg er også glad for, at vi nu får en ejer med en anden investeringshorisont, der samtidig består af solide erhvervsfolk, som selv har drevet virksomhed.”

Vi har fået at vide, at vi skal blive ved med det, vi gør i forvejen. Fortsætte i det tempo, vi kan, og skrue op, når der er mulighed for det.

Henrik Dueholm Madsen, adm. direktør i Bramidan

Det stod egentlig ikke skrevet i stjernerne, at Bramidan, der forsyner affaldssektoren og industrien med ballepressere og komprimatorer til affald, i begyndelsen af sidste uge skulle indlede et nyt kapitel i forretningens historie.

Kapitalfonden Blue Equity havde kun siddet på aktiemajoriteten siden 2015, hvor man købte sig ind i affaldsvirksomheden, og sådan skulle det efter planen fortsætte sådan nogle år endnu.

Men da det jyske Zefyr stod på spring til at overtage ejerskabet, takkede Blue Equity ja, og således gik det til, at den Branning-baserede producent af ballepressere og komprimatorer igen er på lokale hænder.

”Det er nok sket nogle år før, vi oprindeligt havde forestillet os,” siger direktøren, der dog er glad for nu at have en ejer i ryggen, hvis ejerskab ikke har en umiddelbar udløbsdato.

”Zefyr køber stabile virksomheder. De vil gerne have noget, der virker og noget, der kan vokse under deres ejerskab,” siger Henrik Dueholm Madsen, der også betoner, at Zefyrs overtagelse afstedkommer ”en styrkelse på kapitalgrundlaget” i Bramidan.

”Det er er det, en god ejer kan: At sikre, at der er den fornødne kapital til stede til lave de nødvendige investeringer,” fortsætter han.

Comeback efter nedlukning

Bramidan har siden grundlæggelsen i 1975 udviklet sig til en af verdens største producenter af ballepressere, og virksomheden har i dag blandt andet kontorer i i USA, Tyskland, Holland og Frankrig, hvorfra produkterne afsættes.

Under tiden med Blue Equity som hovedaktionær har Bramidans danske forretning kunne fremvise vækst i bruttofortjenesten i alle årsregnskaber med undtagelse af det for 2019/2020, hvor coronapandemien afstedkom et lille fald på toplinjen, der landede på 69 mio. kr.

Inden verden lukkede ned – i den første halvdel af det seneste regnskabsår mellem 1. oktober 2019 til 30. marts 2020 – oplevede Bramidan med Henrik Dueholm Madsens ord ”et af de bedste halvår i virksomhedens historie”.

Til gengæld var perioden fra midten af marts til starten af juni 2020 ”stærkt præget af en faldende ordreindgang” og ”ordrer der blev flyttet,” som følge af corona.

”Det var først i juni, at vi igen havde en normal ordreindgang,” siger direktøren, der dog kunne se væksten vende stærkt tilbage efter sommerferien, hvilket blandt andet resulterede i, at man sidste kvartal af 2020 fik flere ordrer ind end i samme kvartal 2019.

Tiden under nedlukningen har man blandt andet brugt på at øge automatiseringen af produktionsanlægget, så alle ballepressere forbehandles og pulverlakeres af robotter.

”Vi har investeret kraftigt i automatisering over de seneste år,” siger Henrik Dueholm Madsen og påpeger, at man nu fremstiller en maskine på under 24 timer på produktionsanlægget – en optimering, der ifølge direktøren også har været udslagsgivende for Zefyrs investering.

I dybden frem for bredden

Med kun 20 kolimeter fra Bramidans hovedkontor i Bramming til Zefyrs ditto, forsøger investeringsselskabet at levere op til sit erklærede mål om ”at skabe lokal vækst og udvikling” i Jylland med sine opkøb.

I tråd med Zefyrs investeringspricipper om at have virksomhedens ledelse som medejer, er Henrik Dueholm Madsen også blevet en del af den nye ejerkreds.

Det er dog ikke noget, der kommer til at ændre på den nuværende strategi, fortæller direktøren.

”Vi har fået at vide, at vi skal blive ved med det, vi gør i forvejen. Fortsætte i det tempo, vi kan, og skrue op, når der er mulighed for det,” siger Henrik Dueholm Madsen.

Med sidste års affaldsaftale bliver virksomhedernes affaldshåndtering fra udgangen af 2022 strømlinet efter samme sorteringskriterier som husholdninger, så danske virksomheder skal sortere deres affald i ti fraktioner.

Bramidan tilbyder allerede komprimeringsløsninger til flere typer af pap, metal, plast og tekstil. Men på trods af, at de nye krav til virksomhedernes udsortering formentlig øger efterspørgslen på nye løsninger til blandt andet drikke- og fødevarekartonner og glas, går man i Bramidan efter at konsolidere sin position inden for de fraktioner, man allerede er specialiserede i, siger Henrik Dueholm Madsen.

”Vi vil hellere arbejde i dybden end i bredden. Og vi går efter de fraktioner, der er mest volumen i,” som direktøren siger, der dog ikke kategorisk vil afvise, at man på sigt vil kaste sig over nye fraktioner.

”Det kan man aldrig udelukke,” siger han.

Jysk investeringsselskab køber affaldsvirksomhed

Østjyske affaldsselskaber vil først sortere i ti fraktioner fra 2023

Rådgiver vil omkalfatre virksomheders affaldshåndtering med ny CO2-beregner

Dansk Affaldsforening vil have dækket alle omkostninger for lukningstruede anlæg

Mere fra CleantechWatch

Quantafuel udnævner ny CFO

Cleantech-virksomheden Quantafuel har sat navn på den mand, der fremover får titlen som CFO, og som skal være med til at tage virksomheden ind i næste fase af sin strategi.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

CleantechWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs