Nordsense ruster sig til at indtage globalt milliardmarked for affaldsteknologi

Det internationale affaldsmarked er i vækst, og det har den danske sensorvirksomhed Nordsense, der producerer sensorer til affaldstømning, med en stor millionindsprøjtning i ryggen nu planer om at udnytte.
Det fortæller adm. direktør i Nordsense, Anders Engdal, til CleantechWatch.
”Vi kigger ind i et marked til 170 mia. dollar om året, der ikke er gjort noget ved i mange år,” siger direktøren, der forventer, at hans virksomhed får en solid bid af kagen.
Som CleantechWatch fortalte torsdag har Nordsense netop sikret sig en investering på 54 mio. kr. fra Vækstfonden og fire amerikanske venturefonde til at markedsføre sin nye affaldssensorteknologi, der skal energieffektivisere affaldsrenovationen i hele verden.
Kort fortalt placeres Nordsenses sensorer på affaldscontainere, hvor de kan registrere, om beholderen er fyldt. Hermed kan renovationskøretøjer planlægge deres ruter ud fra, hvor skraldespande trænger til tømning og udlade at afhente tomme beholdere.
”Vi vil gerne forbedre alle dele inden for affaldslogistik og affaldsindsamling. Det er et område, hvor der er enormt mange ressourcer at spare,” siger Anders Engdal.
Byerne en kerneudfordring
Det er særligt i storbyerne, der er et uopfyldt miljømæssigt og økonomisk potentiale for forbedring, mener Anders Engdal.
”Byerne er kerneudfordringen,” som han siger.
Ifølge direktøren viser selskabets analyser fra forskellige case-byer rundt om i verden, at mellem 70-90 pct. af alle affaldsafhentninger ikke foretages på optimale tidspunkter.
Enten kommer indsamlingsvognene for tidligt, hvormed containerne og beholdere ikke fulde. Det er spild af tid, ressourcer og penge, forklarer han. Er de omvendt for sent på den, bliver containerne overfyldte, hvilket fører til ulovlig dumping af affald i gaderne med mærkbare ekstraomkostninger til indsamling og rengøring til følge.
”Hvis der i China Town i San Francisco er en overfyldt skraldespand, starter der ti minutter senere ulovlig dumping af affald ved siden af. Omkostningerne er enorme. Derudover er det æstetisk og miljømæssigt en skandale,” siger Anders Engdal.
Men også herhjemme kan man designe affaldshåndteringen meget smartere, mener han. Et nyligt eksempel illustrerer ifølge direktøren problematikken i sin essens.
”Da Mette Frederiksen lukkede København ned i forbindelse med corona, ændrede affaldsmønstrene sig fra den ene dag til den anden. Fra at skraldespandene ude i byen var overfyldte, var der pludselig ikke nogen mennesker på gaderne, og derfor ikke noget skrald at hente. Skraldet var flyttet hjem til folk. Men renovatørerne hentede jo stadig skrald, for de har ikke ændret køreplaner, så de kørte rundt og hentede tom luft i de offentlige skraldespande,” siger han.
På den måde kan der affaldsøkonomisk være et interesseskel mellem byerne og renovatørerne, mener hen.
”Byerne kan spare enorme summer på det her, men det er jo ikke sikkert, at renovatørerne er lige så interesserede i det,” siger Anders Engdal, der dog understreger, at Danmark står relativt stærkt på området for affaldshåndtering.
”Grundlæggende fungerer vores affaldssytem jo godt sammenlignet med i andre lande, hvor skraldet ofte ligger og flyder i gaderne. Men derfor kan man jo sagtens spørge sig selv, om det er det mest effektive system,” siger han.
Globalt salgsteam
Af de 54 mio. kr. kommer i omegnen af 12,7 mio. kr., svarende til to mio. dollar, fra Vækstfonden, mens de resterende godt 41 mio. kr. fordeler sig mellem de fire amerikanske venturefonde; Acme, Root Capital og Rincon Venture og New Enterprise Associates.
Nordsenses teknologi har været på markedet i to år, og de nye penge skal gå til ”at opbygge et globalt salgsteam”, der skal fremme virksomhedens markeder i Europa og USA, fortæller Anders Engdal.
”De primære lande, vi dækker, er England, Spanien, Frankrig, Tyskland og de nordiske lande, samt hele USA. I USA har vi ansat fem mand over sommerferien, og vi er nu 22 i Danmark. Vi skal have ansat 10-15 stykker mere i Danmark og fem mere i USA næste år,” lyder prognosen fra direktøren.
Selv om Nordsense langt fra er eneste aktør på markedet inden for affaldssensorteknologier, hverken i Danmark eller udlandet, føler Anders Engdel sig overbevist om, at virksomheden er sine konkurrenter overlegen.
”Der er masser af konkurrenter, og der vil komme masser af nye konkurrenter fremadrettet. Det vil der jo altid være i et marked, der er så stort som affaldsmarkedet, og som sukker så meget efter it-løsninger, der kan effektivisere det.”
Hvordan kan du være sikker på, at jeres teknologi er den bedste?
”Det, vores kan i forhold til andre, er, at den er stabil. Den leverer det, den skal. En teknologi som den her skal kunne regne ud, at en skraldespand ikke nødvendigvis er fuld, fordi der ligger en paraply på tværs nede i den. Men udover en sensor, der virker, handler det i højere grad om at have noget præcis data, der kan give klare forudsigelser. Og her har vi gjort os så mange erfaringer ved at være tidligt ude i markedet,” siger Anders Engdal.
”Et stort hul i jorden”
De store investeringer i udvikling af sensorteknologien har sat markante spor i virksomhedens bundlinje de seneste år
De seneste tre årsresultater har lydt på henholdsvis -15,5 mio. kr., -11,6. mio. kr. og -4,8 mio. kr. Og det mønster kommer ikke til at ændre sig foreløbigt, siger direktøren Engdal.
”Vi kommer til at lave et stort hul i jorden, det er helt sikkert,” griner han.
”Det koster penge at udvikle, så vi regner bestemt ikke med at kunne give overskud de næste mange år. Det er heller ikke vores plan at gøre det. Vi vil fortsat investere dels i vores teknologi, for det er vi nødt til, hvis vi skal blive en succes. Og det er investorerne helt indforståede med.”
Amerikanske venturefonde kaster millioner efter danske affaldssensorer
Sensorvirksomhed ser stort vækstpotentiale i ny ultralydsteknologi
Grøn virksomhed henter tocifret millionbeløb til ny ultralydsteknologi
Ny landsdækkende IoT-portal skal sætte fart på brug af miljødata
Vestforbrændings projektleder melder om dårlige erfaringer med affaldssensorer
Sweco vil revolutionere affaldsbranchen med digitale løsninger