Aage Vestergaard Larsen vil erobre markedet for plastaffald med nyt patent

Aage Vestergaard Larsen (AVL) sparker nu døren ind til et helt nyt forretningsområde med en nyudviklet maskine til genanvendelse af hustandsindsamlet plast.
"Vi forventer at kunne fordoble andelen af plast, som bliver genanvendt i Danmark med opfindelsen," siger AVL's adm. direktør, Franz Cuculiza, til CleantechWatch.
Genanvendelsesvirksomheden har netop sendt et patent afsted på maskinen, som har været undervejs i syv år og er blevet færdigudviklet i regi af et MUDP-projekt med flere andre virksomheder om at etablere en produktionslinje, der kan oparbejde det ofte beskidte hustandssorterede plast til en høj kvalitet.
Traditionelt har Aage Vestergaard Larsen arbejdet med oparbejdning af plastspild fra industrien, som er noget renere end den plast, danskerne sorterer ned i deres skraldespande.
Men med den nye maskine, som med AVL-direktørens ord er "hjertet" i produktionslinjen, kan den husstandssorterede plast "genanvendes igen og igen."
"Det kan gå ind på lige linje med vores øvrige produkter, og det er ret unikt. Vi har ikke set en maskine nogen steder i Europa før, der er i stand til det," siger Franz Cuculiza.
Eksport på tegnebrættet
Ifølge bestyrelsesformand og ejer af Aage Vestergaard Larsen, Gitte Buk Larsen, der også er chef for marketing og forretningsudvikling i virksomheden, er den nyudviklede maskine et "teknologisk gennembrud", som kommer til at udgøre en væsentlig del af den fremtidige vækststrategi for AVL.
"Vi går jo egentlig ind og åbner op for et helt nyt forretningsområde," siger hun og påpeger, at Aage Vestergaard Larsen har investeret et tocifret millionbeløb i udviklingen af den nye produktionslinje.
Foruden selv at bruge maskinen satser AVL-ejeren også på at kunne hente investeringen hjem ved at sælge maskinen på både det nationale og udenlandske marked.
"Den skal jo ikke bare stå her og flanre i Mariager," siger hun og fortsætter:
"Vi skal have den ud over rampen. Det er jo en stor del af vores DNA, at vi også gerne vil dele vores viden i det omfang, at vi selvfølgelig også kan tjene nogle penge på det – for vi har jo brugt rigtig mange penge på det indtil videre, og en af årsagerne til, at vi har taget patent på den, er fordi, vi gerne vil kunne gå ud og sælge den."
Beskidt plast skal genstarte væksten hos Aage Vestergaard Larsen
Lavt vandforbrug og ingen kemikalier
Mandag i denne uge modtog Aage Vestergaard Larsen det første læs af hustandsindsamlet PE-plast fra Renonord, som er ejet af flere kommuner, herunder Aalborg og AVL's hjemkommune, Mariagerfjord, har sit eget sorteringsanlæg og har været en del af MUDP-projektet.
Næste år skal Renonord igen sende sit plastaffald i udbud, og her står AVL klar til at byde ind.
"Der laver vi det på det testanlæg, vi har, så vi kan ikke tage alle de danske de sorteringsanlæg, hvis de kom væltende, men vi er i dialog med dem, om de vil – og så vil vi bygge den her produktionslinje og begynde at tage det," siger Franz Cuculiza.
Når AVL skal ud byde på plastaffald fra de danske hjem og sælge den nye maskine, som primært er bygget til at håndtere plasttyperne polyethylen (PE) og polypropylen (PP), er der flere grønne salgsargumenter i bagagen end en høj grad af genanvendelse.
"Maskinen ligger for eksempel på 80 pct. mindre vandforbrug pr. kilo genanvendt plast sammenlignet med det, vi har set i markedet. Vi er også derhenne, hvor vi ikke bruger kemikalier for at gøre det rent, så der er mange ting i det," siger direktøren.
Uholdbart at eksportere
Med den nye maskine mener AVL også at have vist politikerne en vej til at genanvende mere plastaffald på dansk jord, som er værd at have for øje under de nuværende forhandlinger på Christiansborg om regeringens affaldsudspil.
I det lys mener bestyrelsesformand Gitte Buk Larsen også, det er uholdbart, når regeringen taler om, at det måske er fint at sende plastaffald til genanvendelse i Tyskland, så længe man kan bevise, at det bliver genanvendt.
Som flere sager vidner om, er det lettere sagt end gjort.
"Vi har i årevis sagt, at vores største konkurrent er Hamborg Havn, og det er jo ud fra den her betragtning af, at der bliver kørt affald over grænsen – klappet ind i en 40 fods container og afsted det gik – og taget i betragtning af, hvor lidt styr på det, der er i forvejen, kan det jo slet ikke hænge sammen," siger hun.
Oparbejdning af plastaffald til genanvendelse på dansk jord vil samtidig skabe arbejdspladser, påpeger hun – et forhold, der også har været fremhævet af regeringen som baggrund for det affaldsudspil, Folketinget lige nu forhandler om.
"Og så er der også bare den ting med, at vi ikke som land kan tillade os at fragte affald rundt i Europa i det hele taget. Alle de lastbiler, der udleder CO2, så det basker, når de kører rundt, for at vi skal køre af med vores affald," siger Gitte Buk Larsen.
Professor: Forbrænding på private hænder har meget tvivlsom effekt
Forsyning og affaldsselskab i strid om lukning af forbrændingsanlæg
Affaldsudspil: Fra 2022 skal virksomheder udsortere i ti fraktioner
Relaterede artikler:
Planer om avanceret affaldssortering bliver skrottet
For abonnenter