Debat: Konkurrenceudsættelse af affaldsindsamlingen og -sorteringen er sund fornuft

Opgaven med affaldsindsamling og sortering bør konkurrenceudsættes, og så må det bedste bud vinde, lyder det i debatindlæg fra Dansk Erhverv i forlængelse af de politiske forhandlinger om regeringens affaldsudspil.
Foto: Dansk Erhverv / PR
Foto: Dansk Erhverv / PR
Af Morten Jung og Lisbet Hagelund, hhv. markedschef og chefkonsulent i Dansk Erhverv

Politiske forhandlinger om en fornyet affaldssektor er pågående.

Der skal tages stilling til i, hvilke led i affalds-værdikæden, der skal konkurrenceudsættes. Affaldsbehandling skal udbydes til private genanvendelsesvirksomheder, fremgår det af Regeringens udspil til en affaldsreform, men hvem der skal varetage transporterne og sorteringen er mere uklart og det bliver op til forligspartnerne at beslutte.

Dansk Erhverv mener, at opgaven skal løses der, hvor borgerne og samfundet får mest mulig kvalitet for pengene. Derfor bør opgaven med affaldsindsamling og sortering konkurrenceudsættes, og så må det bedste bud vinde.

Om det er i offentligt eller i privat regi er ikke afgørende, så længe leverandøren byder på samme vilkår, og at leverandøren er udvalgt på et oplyst grundlag, og det oplyste grundlag leverer politikerne. Dette fordi det er udbyders prærogativ, og dermed politikernes ret, at fastsætte krav til løsningen af den opgave der udbydes- altså kan politikerne sætte krav til klima og miljø eller arbejdsforhold når kørsel med affaldsindsamling nv. udbydes. 

Hvilke krav der stilles er helt op til politikerne, men fordelen med en konkurrenceudsættelse af affaldsindsamlingen er at borgerne får sikkerhed for,  at de får bedst mulig kvalitet og pris i forhold til de stillede krav. Den sikkerhed eksisterer ikke når kommunerne hjemtager affaldsindsamlingen uden en forudgående markedsprøvning.

Københavns Kommune har hjemtaget kørsel med affald og overdraget opgaven til ARC. Der har ikke været en konkurrenceudsættelse af indsamlingen af affald, politikerne bestemte at opgaven skulle løses af ARC, uagtet at ARC ikke har tidligere erfaring med indsamling af affald.

Den reelle grund til at ARC skulle have opgaven med affaldsindsamlingen, beror på at den øgede omsætning, betød at man kunne importere mere affald til forbrænding og dermed dække den overkapacitet der er på anlægget.

Overkapacitet er ud fra en samfundsøkonomisk betragtning uhensigtsmæssig som Dan Jørgensen derfor klogeligt forsøger at komme til livs. Denne optimeringsøvelse bør af hensyn til både miljø og økonomi gennemsyre hele værdikæden i forhold affaldsindsamling og bearbejdning, og dermed også kørsel med affald. Derfor skal affaldsindsamlingen naturligvis konkurrenceudsættes. Det er det bedste for miljøet og borgernes pengepung.

Det er vel også de færreste, der hjemme i privaten ville købe nyt køkken uden først at undersøge, hvor man kan få mest for sine penge? Det er egentlig bare sund fornuft at konkurrenceudsætte opgaven med indsamling af affald.

Folketinget tredjebehandler lovforslag om udvidet producentansvar på emballage

Støttepartier kalder regeringens forslag om affaldsforbrænding for "noget makværk"

Landdistrikernes Fællesråd: Vi bliver taberne ved affaldsprivatisering 

Affaldsudspil: Fra 2022 skal virksomheder udsortere i ti fraktioner 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også